Een lactatiekundige kan je helpen bij allerlei vragen over de borstvoeding. Het geven van borstvoeding gaat vaak niet vanzelf. Je baby en jij moeten dit samen leren en daar kun je soms best wat hulp bij gebruiken. Bij het opstarten van de borstvoeding, in die eerste weken na de bevalling of later wanneer je bijvoorbeeld vragen hebt over het afbouwen van de borstvoeding of hoe je het wilt combineren met werken. Wat een lactatiekundige precies doet? En bij welke vraagstukken zij je kan helpen lees je hier.

Lactatiekundige: wat is het?

En lactatiekundige is eigenlijk dé expert op het gebied van borstvoeding. Zij is de vraagbaak van kraamverzorgers en andere verzorgenden wanneer het over het geven van borstvoeding gaat. Zij kan jou helpen wanneer de borstvoeding niet zo soepel loopt. Wanneer het bijvoorbeeld zeer doet of wanneer je twijfelt over de hoeveelheid melk. Vaak weet de lactatiekundige met al haar kennis en ervaring een aantal snelle foefjes waardoor de borstvoeding binnen een paar dagen weer goed loopt of je met een simpel antwoord al snel gerust te stellen. Want jij bent als nieuwbakken moeder waarschijnlijk net zo onzeker als al die andere moeders wanneer het over de voeding van je pasgeboren baby gaat. Dat is heel normaal dus.

Ook kan de lactatiekundige je preventief al helpen en ervoor zorgen dat je wat zekerder aan het traject begint, door het geven van een borstvoedingscursus in je zwangerschap.

Lactatiekundige: bij welke problemen kun je haar inschakelen?

Eigenlijk kun je haar benaderen bij alle vragen die je hebt over de borstvoeding. Bijvoorbeeld in de volgende situaties:

Borstvoeding geven doet pijn
Pijnlijke tepelkloven
Borstontsteking
Onzekerheid over de hoeveelheid melk
Hulp bij het aanleggen van je baby
Kolven
Afbouwen van borstvoeding
Combineren van borstvoeding met werk
Voeden in het openbaar
Baby weigert de fles
Je baby drinkt niet of moeilijk aan de borst
Je baby is slaperig of suf tijdens het drinken
Bij ziekte of een handicap bij jou of je baby
Te weinig of juist te veel melk
Tips voor het voeden van een tweeling

Je hoeft ook niet te wachten totdat je het daadwerkelijk als een probleem ervaart. Liever niet juist. Wanneer je bijvoorbeeld meer dan een paar seconden na het aanleggen van je baby pijn hebt aan je tepel, haal je baby er dan af en leg opnieuw aan. Borstvoeding hoort geen pijn te doen na het aanleggen. Een lactatiekundige kan je helpen hoe je dat goed kan doen zodat je bijvoorbeeld geen tepelkloven of borstontsteking krijgt.

Lactatiekundige en een consult: hoe werkt dat?

Heb je een korte vraag? Dan kan de lactatiekundige je soms telefonisch al op weg helpen. Maar in de meeste gevallen komt de lactatiekundige bij jou thuis langs tijdens een voedingsmoment. Zij zal de voeding analyseren, naar jouw verhaal luisteren en kijken hoe de baby drinkt. Daarnaast checkt ze hoe je borsten eruit zien, zijn ze gespannen, heb je harde bobbels in je borsten, wat is de kleur en of je kleine wondjes op je tepel hebt. Na haar analyse maakt ze samen met jou een plan om het geven van de borstvoeding vlotter te laten verlopen.Dit eerste consult duurt vaak anderhalf uur. De eventuele vervolgconsulten duren meestal korter en vinden soms ook in haar eigen praktijk plaats als je dat zou willen.

Een lactatiekundige mag geen medicijnen voorschrijven. Ze kan je wel aangeven wat je eventueel nodig hebt en daarmee kun je naar je huisarts gaan.

Lactatiekundige en de kosten

Een consult van de lactatiekundige kost ongeveer 80 tot 100 euro, afhankelijk van de duur en de locatie van het consult. Meestal duurt een eerste consult zo’n anderhalf uur. De vervolgconsulten zullen vaak korter duren, het analyse werk is dan al gedaan.

Een telefonisch consult kost gemiddeld 10 euro. Soms biedt een lactatiekundige dit als service aan, na een eerder afgenomen consult thuis.

Lactatiekundige kosten vergoed?

Deze kosten worden helaas niet vergoed door de basisverzekering. Wel kan dit vergoed worden door een eventuele aanvullende verzekering. Check dit even bij je verzekeringsmaatschappij.

Lactatiekundige: welke?

Vraag aan je kraamzorg of verloskundige of zij een lactatiekundige kunnen aanbevelen. Ook kun je kijken op de website van de Nederlandse vereniging van Lactatiekundige voor een lactatiekundige bij jou in de buurt.

Lees ook de artikelen van lactatiekundige Wendy: