Heel even snel een boodschap doen terwijl je baby ligt te slapen in de auto? Of je kleuter even laten spelen in de auto omdat je de stervende zwaan scene wilt vermijden in het gangpad bij de koekjes? Bijna iedereen weet eigenlijk wel dat je dit niet moet doen. En toch gebeurt het nog geregeld omdat er vaak wordt gedacht dat die paar minuutjes geen kwaad kunnen. Dan doe je toch even een raampje open, dat maakt het vast minder erg. NEEE!! Die paar minuten alleen in de auto zijn niet zonder risico en al helemaal niet met dit warme weer. Het kan leiden tot levensbedreigende situaties. In Amerika en Europa sterven jaarlijks tientallen kinderen in de auto vanwege de hitte. Hoe zit dat dan precies?

Waarom je je kindje niet alleen mag achterlaten in een auto?

Binnen 10 minuten loopt de temperatuur in de auto snel op. Daarnaast loopt de lichaamstemperatuur van een kind 3 tot 5 keer sneller op dan bij een volwassene. Dat is dus ook de reden dat veel kinderen altijd in een t -shirtje lopen terwijl jij nog met je trui aan zit.

Wanneer de lichaamstemperatuur van een kind in korte tijd oploopt tot 40 graden, kan dat al tot symptomen leiden als duizeligheid, verwardheid en een rode huid. De hitte kan niet voldoende worden afgevoerd door het zweten. Sowieso kunnen baby’s hun eigen temperatuur nog niet regelen. Organen kunnen bij die 4o graden al stoppen met functioneren en je kindje kan blijvende orgaanschade oplopen. Dat is anders dan bij koorts, dan loopt de temperatuur geleidelijk op en kan  het lichaam door middel van zweten zich ontdoen van de warmte.

Wanneer de lichaamstemperatuur nog hoger oploopt raakt je kindje bewusteloos, krijgt het stuipen en uiteindelijk een hartstilstand. Doordat je kindje bewusteloos raakt, zullen voorbijgangers je kindje ook niet meer zo snel opmerken.

Hoe snel stijgt de temperatuur in de auto?

Dat is afhankelijk van de kleur van de auto en of het bijvoorbeeld in de zon staat. Heb je een donkere auto en staat het in de zon, dan zal de temperatuur nog sneller stijgen. Onderstaande tabel geeft een indicatie van de gemiddelde temperatuurstijging.

°C buiten°C in auto
na 10 minuten
°C in auto
na 30 minuten
21°C31°C40°C
24°C34°C43°C
27°C37°C45°C
30°C40°C48°C
32°C43°C51°C
35°C45°C54°C

In Amerika heeft men een waarschuwingsfilm gemaakt. Duidelijk Amerikaans, maar je zult nu hopelijk wel even nadenken over het achterlaten van je kindje in de auto. Niet doen dus! Ook niet heel even of met een raampje open.