Een kruik staat op iedere babyuitzetlijst. Meestal zelfs twee. Heb je een kruik echt nodig? Welke koop je dan het beste? Hoe gebruik je deze veilig bij je baby? Heb je twee kruiken nodig?

Kruik: waarom heeft je baby dit nodig?

Een pasgeboren baby kan zijn eigen lichaamstemperatuur nog niet goed regelen. Dit is dus een van jouw belangrijke taken. Je doet dit in eerste instantie door je baby aan te kleden (1 laagje meer dan jij), een mutsje op te doen en goed in te stoppen in bed. Daarnaast meet je geregeld de temperatuur.

Kruik: wanneer gebruik je de kruik?

Warm bijvoorbeeld het bedje, de kinderwagen en de kleding van je baby op voordat je je baby erin legt of het aankleedt. Ook wanneer je je baby in bad doet, warm je tegelijkertijd de kleding en de handdoek op, zodat het daarna direct lekker warm kan worden.

Daarnaast meet je de temperatuur, wanneer je ziet dat de temperatuur van je baby onder de  36,5 graad is, leg je 2 kruiken bij je baby. Is de temperatuur tussen de 36,5 en 36,7 graden? Dan leg je 1 kruik in het bedje bij je baby. Dit is dus de reden dat je twee kruiken nodig hebt. Vaak heb je dit niet nodig, maar voor het geval dat, kun je er het beste twee in huis hebben. De kraamzorg zal je dit zeker uitleggen.

Is het hoogzomer? Dan hoef je de kruik natuurlijk niet te gebruiken voor het opwarmen van kleding of het bedje. Is het buiten kouder dan 5 graden? Dan leg je ook er wel eentje bij je baby in het bedje.

Kruik: welke soorten kruiken zijn er te koop?

Heetwaterkruik

Dit is de meest gebruikte kruik en blijft het langste warm. Deze zijn beschikbaar in metaal en kunststof. Je vult deze het beste met 1 beker koud water en vult dit aan met heet water. Je vult deze liever niet met enkel kokend water vanwege het risico op lekken. De kruik van metaal laat je het beste gevuld met het water tot het volgende gebruik. Zo voorkom je dat deze gaat roesten. Een kruik met roest mag je namelijk niet meer gebruiken. De kunststoffen variant giet je na gebruik het beste leeg.

Kersenpitzak

Deze zak warm je op volgens de gebruiksaanwijzing in de magnetron. Schudt na het opwarmen de kersenpitzak even door elkaar zodat de warmte zich gelijkmatig verdeelt. Je kunt met deze kersenpitzak wel spullen verwarmen, maar laat deze alleen nooit in het babybed liggen vanwege warmtestuwing, dit verhoogt het risico op wiegendood.

Elektrische kruik

Het grote voordeel van deze kruik is dat deze geen lekgevaar heeft. Het nadeel is dat deze sneller afkoelt waardoor je deze misschien vaker moet verwarmen. Deze kruik laadt namelijk binnen circa 10 minuten op en wanneer deze de juiste temperatuur heeft, slaat hij af. Er is dus daarna weer een handeling nodig om deze opnieuw op te laden. En dat is niet voor niets, dat is een belangrijk veiligheidsmechanisme maar daardoor misschien ook iets minder handig in gebruik.

Gel kruik

Ook deze warm je op in de magnetron, deze koelt ook sneller af waardoor het alleen geschikt is voor het opwarmen van de kinderwagen, bedje en de kleding.

Rubberen kruik

Deze mag je niet gebruiken vanwege het risico op lekken.

Kruik en veiligheid

Het is (voor je gevoel) best wel eng om zoiets heets als een kruik bij je baby te leggen. Volg daarom altijd de onderstaande richtlijnen:

  • Lees altijd de gebruiksaanwijzing
  • Controleer bij ieder gebruik op scheurtjes, lekken en de temperatuur door de kruik tegen je pols te houden
  • Gebruik altijd een kruikenzak voor de kruik. Ongeacht welke kruik dit is. Deze kruikenzakken zijn los te koop en kun je ook wassen. Kies daarbij een neutrale hoes, geen knuffelachtig exemplaar. Het is namelijk geen speelgoed.
  • Gebruik de kruik in eerste instantie alleen om op te warmen. Leg het onder het dekentje in bed of de kinderwagen. Verwijder de kruik wanneer je baby in het bedje legt.
  • Pas wanneer de temperatuur te laag is, zou je hem in overleg met de verloskundige of kraamhulp kunnen laten liggen. Leg de kruik dan niet te dicht bij je baby, leg het bij het voeteneinde met de dop naar beneden. Of leg het bovenop de deken, naast je baby met een handbreedte ertussen.
  • Let op de temperatuur van je baby. Te warm is ook niet goed. Voel aan het nekje van je baby, is het klam en/ of warm? Dan heeft je baby het te warm. Twijfel je? Dan meet je gewoon even de temperatuur.
  • Heetwater kruik? Gebruik heet water uit de kraan, draai stevig dicht en laat de kruik over het aanrecht rollen om te kijken of deze echt goed dicht zit en niet lekt. Doe de kruik ondersteboven in de kruikenzak en knoop deze stevig dicht.
  • Leuke kruikenzakken koop je bijvoorbeeld  hier