Krentenbaard is een besmettelijke oppervlakkige ontsteking van de huid die vaak voorkomt bij baby’s en kinderen onder de twaalf jaar. Het is niet gevaarlijk maar je baby of kindje kan er wel veel last van hebben. Wat is krentenbaard precies? Wat kun je eraan doen? Hoe lang duurt het gemiddeld?

Krentenbaard : wat is het?

Krentenbaard (Impetigo) is een vervelende ontsteking van de huid. Het wordt veroorzaakt door een bacterie. Meestal door de Staphylococcus aureus bacterie en soms door Streptococcus pyogenes (Streptokok bacterie). Iedereen kan het krijgen maar jonge kinderen zijn er gevoeliger voor omdat het afweersysteem nog niet volledig ontwikkeld is. Het is zeer besmettelijk. Het zit meestal rond de mond en de wondjes lijken op krentjes, vandaar de naam. Het kan echter ook op andere plekken op het lichaam zitten. Je kunt het helaas meerdere keren krijgen. Meestal wanneer je weerstand wat lager is.

Krentenbaard : wat zijn de symptomen?

Het begint vaak met rode vlekken en bultjes, meestal rond de mond. Het komt ook geregeld voor op de voetzolen. De bultjes worden blaasjes. Wanneer de blaasjes kapot gaan, ontstaat er een natte plek met honinggele korsten. De verschillende blaasjes vormen dan samen meestal een grote plek. De plekken kunnen snel groter worden. De plekken kunnen pijn doen en jeuken.

Krentenbaard ontstaat vaak op een plek waar een normaal wondje zat. Bijvoorbeeld bij een open gekrabde muggenbult, eczeem, waterpokken of een schaafwondje.

Soms zie je opgezette klieren in de hals bij je kindje. Nadat het genezen is, blijven er over het algemeen geen littekens achter.

Een andere, minder voorkomende, vorm van Krentenbaard begint met een blaar. De blaar gaat open en de huid onder de blaar komt vrij te liggen. Deze huid is vaak nat. Dit komt voor in de buurt van de navel of bij het luiergebied.

Krentenbaard : wat is de oorzaak?

Het wordt veroorzaakt door een bacterie, meestal de Stafylokok. Veel mensen zijn drager van deze bacterie maar hebben er verder geen last van. De bacterie is dan wel aanwezig in de keel en/ of neus en zo zijn zij wel besmettelijk. Bijvoorbeeld wanneer zij hoesten of niezen.

Krentenbaard : is het besmettelijk?

Ja, het is zeer besmettelijk. Niet alleen de blaasjes zijn zeer besmettelijk. Wanneer iemand de bacterie heeft, zit dat ook in de keel en de neus. Het wordt dan overgebracht door te praten, niezen of hoesten. Je bent dan vaak al besmettelijk voordat de blaasjes zichtbaar zijn. Tussen de tijd van besmetting en openbaring (incubatietijd) van de plek zit ongeveer 4 tot 14 dagen.

Het is niet meer besmettelijk wanneer de blaasjes droog zijn of 2 dagen nadat je met de antibiotica bent begonnen.

Krentenbaard : hoe lang duurt het?

Het duurt meestal 1 tot 3 weken en gaat dan vaak vanzelf over. Met medicatie gaat het wel veel sneller.

Krentenbaard : kan mijn baby naar de opvang (of naar school)?

Ja dat kan wanneer je kindje zich gewoon goed voelt. Je kindje was al besmettelijk voordat jij de blaasjes ziet. Het besmettingsgevaar was dus al aanwezig. Thuis houden helpt daarom niet. Licht wel even de juffrouw of leidsters in dat je kindje Krentenbaard heeft.

Krentenbaard behandelen

Beginnende Krentenbaard kun je soms genezen met zinkzalf. Wanneer je vermoedt dat je baby Krentenbaard heeft ga je naar de huisarts. Vaak krijg je een Fusidinezuurzalf of Antibiotica tabletten wanneer je kindje ook ziek is. Binnen een paar dagen wordt het snel minder.

Krentenbaard: wat kun je doen?

Genezing:

  • Raak de wondjes niet aan
  • Plak geen pleisters op de wondjes, dat kan het juist verergeren
  • Gebruik geen desinfecterende middelen. Uit onderzoek blijkt dat dat niet helpt
  • Ga naar de huisarts voor een creme of tabletten
  • Was je kindje 1 keer per dag met zeep en droog het daarna goed af
  • Ga niet samen in bad
  • Geef je kindje iedere dag een schone eigen handdoek
  • Probeer te voorkomen dat je kindje krabt aan de plekken, daar wordt het alleen maar erger van
  • Houd de nageltjes kort en trek je baby wandjes aan
  • Probeer de plekken te bedekken met kleding (wanneer mogelijk), dan jeukt het minder en zien ze zelf de plek niet
  • Laat je kindje niet op blote voeten lopen

Ter voorkoming van verdere besmetting

  • Was de handen goed van jou en je kindje
  • Voorkom contact met de blaasjes
  • Was dagelijks de spullen (speelgoed, trapleuning, deur) die in contact komen met de Krentenbaard
  • Wanneer je hoest, houd je hand voor je mond of hoest in je elleboog. Probeer dat ook je kindje te laten doen
  • Was je handen na een hoestbui
  • Gebruik een papieren zakdoek bij het niezen
  • Gebruik een zakdoek maar 1 keer

Krentenbaard en zwangerschap?

Krentenbaard is gelukkig niet gevaarlijk voor het ongeboren kind.

Krentenbaard en de kraamtijd

Wanneer je gaat bevallen wanneer je Krentenbaard hebt (veroorzaakt door de Streptokok bacterie), loop je bij een ruptuur, een knip of een keizersnede een grotere kans op het krijgen van kraamvrouwenkoorts. Wanneer iemand anders het heeft, stel je dat kraambezoek liever even uit. Ook ga je zelf niet op kraamvisite wanneer je het hebt.