Kraamtranen of de babyblues: wat is het?

/, Zwanger/Kraamtranen of de babyblues: wat is het?

Kraamtranen of de babyblues: wat is het?

De kraamtranen, ook wel de babyblues genoemd. Een vreemd, maar veel voorkomend fenomeen. Een paar dagen na je bevalling stromen de tranen over je wangen. Geen idee waarom, maar je voelt je verdrietig. Zo’n 70 tot 80% van de vrouwen heeft hier in meer of mindere mate last van. Een geruststelling, het is dus heel normaal dat je huilt terwijl je voor je gevoel juist heel blij zou moeten zijn. Wat is hier aan de hand?

Kraamtranen (babyblues): wat is het?

Zo’n 3 tot 5 dagen na je bevalling stromen de tranen over je wangen. Om de minste of geringste reden krijg je een huilbui waar je u tegen zegt. De kraamverzorgster komt bij wijze van spreken binnen en vraagt hoe het met je gaat. Plots begin je te huilen, zonder echt te weten waarom. Maar het verdriet lijkt diep te zitten. De kraamverzorgster glimlacht en zegt dat je je geen zorgen hoeft te maken, dat het heel normaal is. Dat het de “kraamtranen” zijn. Kraamtranen? Daar heb je misschien nog nooit van gehoord. Toch heeft dus een heel groot percentage vrouwen in meer of mindere mate last van de babyblues. Het goede nieuws, het verdwijnt (in de meeste gevallen) ook weer net zo snel als dat het kwam.

Kraamtranen: wanneer heb je daar last van?

Meestal ontstaat het zo’n 3 tot 5 dagen na de bevalling en houdt het een paar dagen tot een week aan. Maar het kan ook best zijn dat het bij jou iets later is, bijvoorbeeld een paar weken na de bevalling.

Babyblues symptomen

Er zijn naast de kraamtranen (huilbuien) nog een aantal symptomen van de babyblues, namelijk een neerslachtig gevoel, nerveus, slecht slapen, negatieve gedachten, prikkelbaar en gevoeligheid. Daarnaast kun je ook het gevoel hebben de verantwoordelijkheid van het zorgen voor je baby niet aan te kunnen.

Kraamtranen (babyblues): waardoor komt het?

Los van het feit dat moeder worden een ingrijpende gebeurtenis is, lijkt er ook een hormonale verklaring te zijn. Tegen het einde van je zwangerschap zijn bepaalde hormoonspiegels veel hoger, die na je bevalling sterk afnemen. Denk bijvoorbeeld aan het hormoon Progesteron. Ook wordt in onderzoeken gesproken over een eventueel tekort aan bepaalde vitaminen. Hoewel uit onderzoek nog geen harde conclusie naar voren komt, lijkt dit wel een aannemelijke verklaring. De veranderende hormoonspiegels kunnen tijdens je zwangerschap ook een reden zijn voor emotionele uitbarstingen en allerlei ongemakken in je lichaam. Er wordt niet veel onderzoek naar gedaan omdat het in veel gevallen ook weer vanzelf overgaat.

Naast je lichamelijke veranderingen is er natuurlijk nog het moeder worden zelf. De bevalling is niet zo maar iets en vraagt vaak om verwerking. Zeker wanneer het een gecompliceerde bevalling is geweest. Je hebt daar alleen niet echt de tijd voor, met je nieuwe aanwinst in je armen. Het slaapgebrek zorgt ook niet voor emotionele stabiliteit. En dan nog al die onzekerheden die erbij komen kijken. En soms vallen die eerste dagen even tegen, zijn ze niet zo roze wolk als je verwacht had. En dat geeft niet, dat is heel normaal zelfs. Wat denk je van die aambeienstuwing, je pijnlijke “onderkantje” en je soms een totaal ongeschikte moeder voelen omdat ineens blijkt dat je toch niet alles weet van zo’n kleintje, waardoor het ook weer spannend is. No worries, dit komt goed hoor!

Kraamtranen of postnatale depressie?

Veel moeders schrikken wanneer ze de babyblues ervaren. “Oh nee, heb ik nu een postnatale depressie?” Slechts 10% van de vrouwen krijgt last van een postnatale depressie. Deze begint vaak later, meestal rond 4 maanden. De periode waarin veel moeders weer terug aan het werk gaan. Een aanpassing dus van het net gevonden ritme. Het is een maandenlang somber en prikkelbaar gevoel en heeft overigens niets te maken met of je blij bent met de komst van je baby. Bekijk meer informatie over de postnatale depressie.

Kraamtranen (babyblues): wat kun je doen?

Wat kun je het beste doen wanneer je in de babyblues zit? Het allerbeste is het laten gebeuren. Dat klinkt lekker makkelijk, maar het gaat vanzelf en binnen een paar dagen over. Laat je in de tussentijd lekker verwennen en pak je rust. Praat erover met je partner, een goede vriendin of de kraamzorg. Je zult zien dat veel vriendinnetjes die al eerder bevallen zijn, het herkennen. De kraamzorg kan je in iedere geval gerust stellen, zij ziet niet anders.

Pak daarnaast je baby lekker bij je. Het liefst met huid op huid contact. Wanneer je de huid van je baby op je eigen huid voelt maak je Oxytocine aan. Het gelukshormoon. Bijkomend voordeel is dat het goed is voor de band met je baby.

Laat je kraamvisite even wachten totdat je je weer beter voelt. Niemand zal dit erg vinden. Trek je even lekker terug in je eigen comfort zone. Slaap wanneer de baby slaapt en maak je niet te druk over de rest. Dat komt later wel.

Wanneer de kraamtranen of het neerslachtige gevoel blijft.

Kun je niet genieten van je baby, voel je je down en prikkelbaar. Schaam je niet en probeer het niet alleen op te lossen. Bespreek het met de verloskundige of neem contact op met de huisarts. Zij kunnen je helpen. Het zegt niets, maar dan ook niets, over het wel of geen goede moeder zijn. Je bent een goede moeder en hebt even wat extra hulp nodig. Niets meer en niets minder!

2019-01-07T13:34:32+01:00

Neem even een momentje..

Om onze privacy verklaring te lezen en kennis te nemen van de gegevens die wij van je opslaan. Klik op 'AVG Instellingen' om je eigen instellingen te beheren.

Privacy verklaring | Sluiten
AVG Instellingen