Het kraampakket is een pakket met producten die je nodig hebt tijdens de bevalling en de eerste dagen na de bevalling. Dit hoef je niet zelf bij elkaar te verzinnen, dit krijg je meestal van je verzekeraar wanneer je aanvullend verzekerd bent. Wat zit er in een kraampakket, hoe vraag je het aan of waar kun je het eventueel kopen?

Kraampakket: wat is het?

Een praktisch pakket vol met voornamelijk medische producten die jij (of je verloskundige) nodig hebt tijdens de bevalling en in de eerste dagen na de geboorte.

Kraampakket: wat kost het?

Wanneer je aanvullend verzekerd bent, krijg je het kraampakket meestal volledig vergoed van je verzekeraar. Check dit even in je polis of bel naar je zorgverzekeraar, dan kun je hem ook direct bestellen Wanneer je zelf een kraampakket moet kopen kost een pakket rond de dertig euro. Dat kan bij de apotheek, bij sommige drogisten of online bij verschillende webshops.

Kraampakket: wat zit er in?

De inhoud van een kraampakket kan verschillen per verzekeraar en winkel. Maar de volgende dingen horen zeker in een kraampakket:

Onderleggers of matjes

Matjes waar je op kunt liggen tijdens en na je bevalling. Het zijn vierkante matjes met een onderkant van plastic. Je kunt deze ook in de laatste weken van je zwangerschap al gebruiken om op te slapen mocht je geen matrasbeschermer hebben. Mochten je vliezen dan ’s nachts breken, beperk je de schade aan de matras.

Matrasbeschermer

De naam zegt het al, een soort hoes om je matras tegen vocht te beschermen. Deze gebruik je voor, tijdens en na de bevalling in je kraamtijd.

Kraamverband

Enorme dikke lappen kraamverband. En die heb je echt nodig die eerste dagen na een bevalling. Je verliest behoorlijk wat bloed en vocht. Meer dan bij een normale menstruatie. Het kraamverband is daarom dikker en groter dan normaal kraamverband.

Net of gaasbroekjes

Niet bepaald mooi, maar ze zitten wel erg fijn door het elastische materiaal. Je kunt hier de grote kraamverbanden goed in kwijt en je gooit ze na gebruik gewoon weg.

Steriele gaasjes

Voor de behandeling van de vagina na de bevalling wanneer je eventueel ingescheurd of ingeknipt bent. En voor de verzorging van je baby na de geboorte.

Watten

Voor het zachtjes schoonmaken en desinfecteren.

Ontsmettingsmiddelen

Alcohol en desinfecterende zeep of handgel.

Thermometer

Om de temperatuur van je baby goed op te kunnen meten. Digitale thermometers zijn het meest geschikt, omdat deze de temperatuur nauwkeuriger opmeten.

Navelklem

Voor het afklemmen van de navelstreng bij je baby. Deze is steriel verpakt. Laat deze dan ook in de verpakking zitten totdat je hem eventueel nodig hebt. Wanneer je in het ziekenhuis bevalt, heb je deze niet nodig.

Kraampakket: hoe kom je eraan?

Bij de meeste zorgverzekeraars zit het kraampakket in de aanvullende verzekering. Je krijgt deze dan gratis toegestuurd. Je moet daarvoor wel je zwangerschap melden bij je zorgverzekering. Dit doe je het beste voor de 5e maand van je zwangerschap. Heb je geen aanvullende zorgverzekering? Dan kun je het pakket meestal wel kopen bij je verzekeraar. Ook kun je een kraampakket vaak bestellen bij een apotheek of bij een online drogist.

Kraampakket: wanneer moet je het in huis hebben?

Zorg dat je het kraampakket in de 7e maand en uiterlijk 6 weken voor de uitgerekende datum in huis hebt. Ook wanneer je van plan bent om in het ziekenhuis te bevallen (of moet). Er zitten namelijk ook spullen in voor na de bevalling en je weet natuurlijk nooit precies hoe het loopt.

Heb je spullen over uit je kraampakket?

Wanneer je in het ziekenhuis bevalt heb je een heel aantal spullen niet nodig uit je kraampakket. Je kunt deze spullen schenken aan Stichting Baby Hope. Een mooi initiatief, de spullen worden verzameld om moeders en baby in andere delen van de wereld te kunnen helpen. Kijk op de website van Stichting Baby Hope hoe jij hier ook aan kunt bijdragen.

Bekijk ook: