Heeft je kindje koorts en begint het plots hevig te schokken? Grote kans dat je kindje een koortsstuip heeft. Het komt in totaal bij zo’n 2 tot 5% van de kinderen voor. Dit is voor een ouder een zeer beangstigend moment. Zeker wanneer je niet weet wat het is. Het kan zijn dat de adem even stokt en het uur na de stuip is je kindje vaak niet goed wakker, suf. Gelukkig is het relatief onschuldig. Wat het precies is, waardoor het veroorzaakt wordt en wat je kunt doen lees je hier.
Koortsstuipen: wat kun je doen?
Wanneer je kindje een koortsstuip heeft, maak je eerst met je vinger de mond leeg zodat je kindje vrij kan ademen. Probeer zelf rustig te blijven, leg je kindje op de zij zodat het zich niet kan verslikken in de eigen tong. Zorg daarnaast dat je kindje door het schokken zichzelf niet kan bezeren of ergens vanaf kan vallen. Geef je kindje wel de ruimte, dus ga het niet stevig vasthouden ook al is dit wel wat je zou willen doen.
Bel de huisarts en bekijk welke armen en benen schokken zodat je dit tegen de arts kunt vertellen. De huisarts komt altijd, ook wanneer het schokken al is opgehouden. Ook wanneer het over is, bel je alsnog de huisarts.
Koortsstuipen: wat zijn het?
Wanneer een kindje koorts heeft en het strekkramp krijgt (de armen en benen verstijven) waarna deze gaan schokken, spreken we van een koortsstuip. Meestal gaat het binnen een paar minuten over. Het schokken kan tot zo’n 15 minuten aanhouden.
De adem van je kindje kan tijdens en na de stuip ook onregelmatig zijn. Na het optreden van de koortsstuip is je kindje vaak suf. Dit kan wel een uurtje aanhouden. Daarna kan je kindje ook nog onrustig zijn, veel huilen.
Koortsstuip: wie krijgt het?
Het komt meestal voor bij kindjes tussen de 6 maanden en 6 jaar. Met een piek rond de 1,5 jaar. Gelukkig komt het niet zo vaak voor. Slechts 2 tot 5 % van de kinderen heeft ooit een koortsstuip gehad. Na het zesde jaar groeien kinderen eroverheen. Dan komen de koortsstuipen niet meer voor.
Wat is de oorzaak van een koortsstuip?
Een koortsstuip wordt veroorzaakt door een infectie. Het zegt echter niets over de ernst van een infectie. Dit kan dus een een vrij onschuldige infectie zijn. Het komt meestal voor aan het begin van een koortsperiode, dus niet zoals vaak gedacht als gevolg van een hoge koorts. Soms heb je als ouder de koorts nog niet eens opgemerkt als ouder en overvalt de koortsstuip je des te meer.
Is een koortsstuip gevaarlijk?
Het ziet er zeer angstaanjagend uit wanneer je kindje een koortsstuip heeft. Dusdanig dat ouders soms denken dat hun kindje dood gaat. Aan een normale koortsstuip gaat een kindje niet dood en veroorzaakt het ook geen schade aan de hersenen. Het is ook geen teken dat je kindje epilepsie krijgt. Het is dus eigenlijk een vrij onschuldige aandoening, maar zo ziet het er niet uit.
Wanneer aanvullend onderzoek?
Wanneer een koortsstuip anders verloopt dan een “normale”, wordt vaak nog aanvullend onderzoek verricht.
Meer informatie over een koortsstuip vind je op NHG-Standaard Kinderen met koorts.