Een koemelkallergie bij baby’s, een veel besproken onderwerp wanneer een baby vaak huilt of last heeft van allerlei kwaaltjes. Het goede nieuws is dat de kans klein is dat je baby ook daadwerkelijk een koemelkallergie heeft. Slechts 2 tot 3 % van de baby’s krijgt hiermee te maken. Wanneer het wel zo is, groeit je baby er meestal in het eerste jaar overheen. 90% van de kinderen is er in ieder geval voor het 3e levensjaar weer vanaf.

Koemelkallergie baby: wat is het?

De meest voorkomende allergie onder baby’s is de koemelkallergie. Meest voorkomend, maar nog niet veel voorkomend gelukkig. Slechts 2 tot 3% dus. Het immuunsysteem van de baby zet zich af tegen de eiwitten in de koemelk. Dit betekent dat je baby antistoffen gaat aanmaken tegen de eiwitten die zich in de koemelk bevinden. Daardoor krijgt je kindje een allergische reactie. Een lastige allergie aangezien de eiwitten zich vaak ook bevinden in kunstvoeding. En soms ook in borstvoeding via jouw eten.

Heb je een kindje dat aanleg heeft voor allergieën (als je dat al weet), bijvoorbeeld hooikoorts of eczeem, dan is de kans groter dat het ook last heeft van koemelkallergie.

Koemelkallergie baby: waardoor wordt het veroorzaakt?

Koemelkallergie wordt veroorzaakt doordat de darmen van een baby nog niet volledig ontwikkeld zijn. Normaal gesproken wordt het eten in stukjes gesplitst, gezeefd in de darmen en opgenomen in het bloed. Bij baby’s werken de darmen nog niet optimaal waardoor ze nog niet volledig verteerde stukjes eiwit uit de koemelk doorlaten. Dit komt in de bloedbaan terecht en sommige kinderen maken dan antistoffen aan.

Koemelkallergie baby: wat zijn de symptomen?

Een baby met koemelkallergie heeft vaak last van allerlei kwaaltjes die vaak voorkomen bij baby’s. Denk aan spugen, diarree, krampjes en vaak huilen. Het gaat meestal om een combinatie van kwaaltjes aan de luchtwegen, maag en darmproblemen, huidissues en veel huilen. Dit maakt het direct ook juist zo moeilijk. Er is geen één symptoom dat typisch is voor koemelkallergie. Daardoor wordt er vaak ook onterecht gedacht dat de kwaaltjes van een baby veroorzaakt worden door een koemelkallergie. Een baby met koemelkallergie kan last hebben van de volgende symptomen:

Onrustig zijn
Veel huilen
Benauwd
Hoesten
Neusverkoudheid
Oorontstekingen
Oogontstekingen
Spugen
Diarree
Buikpijn
Obstipatie
Eczeem
Uitslag
Jeuk

Heeft jouw baby last van meer dan 1 van deze kwaaltjes? Dan zou het kunnen dat het wordt veroorzaakt door koemelkallergie. Ga altijd naar de huisarts om dit uit te sluiten. Wanneer je baby lang last heeft van koemelkallergie kan het leiden tot bloed bij de ontlasting, niet goed willen drinken, daardoor een afname van de groei en een toename van het eczeem.

Koemelkallergie baby: wanneer heeft je baby last?

De symptomen die horen bij koemelkallergie treden direct op na een voeding. Je baby heeft ook altijd last na een voeding, wanneer het soms wel en soms niet voorkomt, is er hoogstwaarschijnlijk geen sprake van een koemelkallergie.

Koemelkallergie ontstaat meestal wanneer je baby start met flesvoeding. Een baby die borstvoeding krijgt kan ook last krijgen van de eiwitten die de moeder heeft ingenomen en via de borstvoeding bij de baby terecht komt, alleen die kans is erg klein.

Koemelkallergie baby : hoe stel je een diagnose?

Ga naar de huisarts wanneer je vermoedt dat je baby koemelkallergie heeft. Zeker wanneer je baby vaak last heeft van meer dan één van de bovengenoemde symptomen. De huisarts kan helaas geen simpel bloedonderzoek doen, maar stelt jou een aantal vragen om te toetsen of er mogelijk sprake kan zijn van koemelkallergie. Wanneer hij dit ook vermoedt maakt hij met jou een plan waarbij er getest wordt of je baby op koemelk reageert. Dit gaat in 3 stappen waar best wel even tijd overheen gaat. Er wordt gekeken naar de reactie van je baby wanneer je koemelk totaal weg laat, weer toevoegt en wederom weg laat.

Eliminatie

Dit betekent dat koemelkproducten door jou of je baby gemeden moeten worden voor een bepaalde periode. Wanneer je borstvoeding geeft betekent dit dat jij 4 weken geen koemelkproducten mag innemen. Dit klinkt eenvoudig, maar koemelk zit in meer producten dan je denkt. Bijvoorbeeld in boter, soepen en koekjes. Je krijgt daarom vaak hulp van een diëtist om een koemelkvrij dieet vast te stellen.

Wanneer je flesvoeding geeft, krijg je een op doktersrecept verkrijgbare flesvoeding voorgeschreven. Dit is dus iets anders dan de hypoallergene voeding die je normaal gesproken in de supermarkt kan halen. Melkvoeding op basis van soja, geit of schapenmelk zijn ook niet geschikt.

Wanneer er sprake zou zijn van koemelkallergie zouden nu de klachten moeten verdwijnen.

Provocatie

Na de periode van eliminatie wordt koemelk weer toegevoegd aan de voeding. Dit gebeurt vaak op locatie bij de huisarts of het consultatiebureau. Er wordt dan direct gekeken of de symptomen weer terugkomen.

Reëliminatie

Na de provocatie wordt de koemelk nogmaals verbannen. Wanneer je baby nu wederom geen klachten heeft (en bij de provocatie wel) wordt de diagnose koemelkallergie gesteld.

Koemelkallergie baby : wat nu?

Wanneer je baby de diagnose koemelkallergie heeft, krijg jij of je baby een koemelkvrij dieet. Dit is afhankelijk van het wel of niet geven van borstvoeding. Geef je flesvoeding? Dan krijg je een speciale kunstvoeding op doktersrecept. Voor het eerste levensjaar kun je beter geen sojamelk geven. Na het eerste jaar is dit een prima alternatief voor de koemelk. Ook andere soorten melk, zoals geitenmelk, amandelmelk of schapenmelk geef je beter niet.

Regelmatig opnieuw testen

Grote kans dat je baby er voor het eerste jaar overheen gegroeid is. Zeker voor het 4e levensjaar. 90% van de kinderen is er in ieder geval voor het 3e jaar vanaf. Dit betekent dat je regelmatig (in overleg met je huisarts) even opnieuw kunt testen of je baby nog last krijgt van koemelk. Zo voorkom je dat jij of je baby onnodig lang op een koemelkvrij dieet blijven.