Knuffelen met je baby: fijn en goed voor de gezondheid!

/, Bevallen, Momlife, Papa's/Knuffelen met je baby: fijn en goed voor de gezondheid!

Knuffelen met je baby: fijn en goed voor de gezondheid!

Lekker knuffelen met je baby. Huid op huid contact en tienduizend kusjes geven. Daar heb je eigenlijk geen excuses voor nodig. Het is niet alleen heel erg fijn, maar nu blijkt het ook nog echt goed te zijn voor de gezondheid van je baby! Al eerder kon je lezen dat bij het knuffelen het hormoon Oxytocine wordt aangemaakt. Dat is goed voor de binding met je newborn. Uit recent onderzoek blijkt nu ook dat wanneer je je baby in ieder geval in de eerste 5 weken na de geboorte veel knuffelt, dit een positief effect heeft op de ontwikkeling van tenminste 5 gebieden van het DNA. Inclusief gebieden die zijn gerelateerd aan het metabolisme en het immuunsysteem. Dus hup, knuffelen maar!

Onderzoek: knuffelen met je baby goed voor de gezondheid!

Het onderzoek is uitgevoerd door University of British Columbia (UBC). Ouders van 94 baby’s hebben in de eerste 5 weken na de geboorte een dagboek bijgehouden. Zij hielden onder meer het gedrag van hun baby bij en noteerden ook het aantal knuffelmomenten met hun baby. Na 4 /5 jaar is het DNA van deze groep baby’s vergeleken en is de relatie onderzocht met het aantal knuffelmomenten.

Het onderzoek is nog kleinschalig en biedt verder nog niet heel veel inzichten. Maar het is zeker aanleiding voor verder onderzoek naar de relatie tussen knuffelen en de positieve effecten op biologische veranderingen voor de lange termijn.

En voor ons is het natuurlijk een reden om nog meer te knuffelen. Ook na die 5 weken. Want als het die eerste 5 weken werkt, dan ook vast daarna (ook al is dat niet onderzocht).

Lees ook:

Tips voor het eerste uur na je bevalling

Bronnen:
Cambridge & iflsc.com
2019-05-06T11:41:00+02:00

Neem even een momentje..

Om onze privacy verklaring te lezen en kennis te nemen van de gegevens die wij van je opslaan. Klik op 'AVG Instellingen' om je eigen instellingen te beheren.

Privacy verklaring | Sluiten
AVG Instellingen