Je kent waarschijnlijk allemaal wel de schijf van vijf en misschien ook wel de hoeveelheid die jij zelf als volwassene dagelijks binnen zou moeten krijgen. Maar weet jij ook hoeveel je kleuter dagelijks nodig heeft volgens het Voedingscentrum? Een hele uitdaging! Daarom ook een aantal tips.

Wat heeft je kleuter dagelijks voor voeding nodig?

1,5 stuk fruit

2-3 opscheplepels groenten

2-3 opscheplepels aardappelen, pasta of peulvruchten

3- 4 sneetjes brood

0,5 plak kaas

400 ml melkproducten

60- 70 gram vlees, vleeswaren, vis, kip, eieren of vleesvervangers

1 eetlepel olie of bak-braadproducten

20 gram halvarine

1.000ml dranken (inclusief melk)

Tips om je kleuter beter te laten eten:

Een kleuter voldoende laten eten en drinken kan een behoorlijke uitdaging zijn. Zeker door de fase waar kleuters in zitten. Ze hebben een eigen wil en deze gaat in hun ogen vaak niet door. Bij het eten hebben ze dan wel macht door het wel of niet opeten van hun maaltijd. En dat zul je soms weten! Wat kun je doen?

Kleuters proeven eerder wanneer je als vader of moeder lacht.

En geef maar toe, dat is soms best lastig. Na een lange dag, worden je kookkunsten direct de grond in geboord door “lussiknie.” Houd het hogere doel voor ogen en zet je grootste glimlach op.

Kleuters zijn eerder dol op knapperige groenten.

Komkommer, paprika (rood en geel), tomaatjes. Zet ook eens een schaaltje met groenten gewoon op tafel voor tussendoor. Je zult zien dat deze snel leeg is.

Geef 3 hoofdmaaltijden en 4 keer iets tussendoor.

Niet boos worden maar negeren.

Zo moeilijk, maar probeer niet boos te worden. Negeren van slecht gedrag werkt het beste. Ze krijgen dan namelijk niet de aandacht die ze willen.

Geef het goede voorbeeld.

Eet dus zelf ook je bord leeg en geniet van het eten. Laat je daarbij niet storen door de rondvliegende groenten. Geef een eventueel ander kind dat wel goed eet, de positieve aandacht.

Eten is feest.

Kinderen houden van aandacht. Dus maak van het eten een feestje. Geen telefoons aan tafel, enkel aandacht voor elkaar. Laat iedereen zijn of haar verhaal van de dag vertellen.

Eet aan tafel.

Kinderen die aan tafel eten met hun ouders, ontwikkelen betere eetgewoonten en hebben minder kans op overgewicht.

Lees ook het ervaringsverhaal van Cato: mam wat gaan we eten?

Bron: voedingscentrum