Blijft je baby of kindje langdurig hoesten? Misschien heeft je kindje dan wel Kinkhoest. In Nederland krijgen alle kinderen de vaccinatie tegen de ziekte aangeboden. Ondanks de vaccinaties komt sinds 1996 Kinkhoest steeds vaker voor. Ook soms bij volwassenen. Afgelopen jaren werden tussen de 5.000 en 9.000 gevallen per jaar geregistreerd. Met name baby’s kunnen erg ziek worden. Wat is het precies? Wat zijn de verschijnselen en wat kun je eraan doen?

Kinkhoest : wat is het?

Kinkhoest is een zeer besmettelijke ziekte die veroorzaakt wordt door een bacterie. Het is een infectie van de luchtwegen.De bacterie maakt een gifstof aan waardoor je kindje soms wel 3 tot 4 maanden lang heftige hoestbuien kan hebben. Kinkhoest kan met name voor baby’s gevaarlijk zijn.

Kinkhoest en besmetting

Hoe krijgt je kindje Kinkhoest? De bacterie zit in de keel bij iemand die Kinkhoest heeft. Men besmet elkaar door het hoesten en niezen. De meeste baby’s worden besmet door de moeder of door oudere broertjes of zusjes. Je kunt meerdere keren in je leven Kinkhoest krijgen. Wanneer je het eenmaal hebt gehad, betekent dat dus niet dat je het nooit meer kunt krijgen helaas.

Iemand is met name in het begin zeer besmettelijk. Vaak weet diegene dan nog niet dat hij of zij het heeft. Iemand is zo’n 4 weken besmettelijk na de start van het hoesten.

Kinkhoest : wat zijn de verschijnselen?

Het begint meestal met een ogenschijnlijk onschuldige verkoudheid: koorts, neusverkouden. Na een paar dagen begint het hoesten. Na ongeveer twee weken worden de hoestbuien erger, met name ’s nachts. Je kindje krijgt een soort blaffende hoest. De hoestbuien kunnen lang aanhouden en zeer vermoeiend zijn. Er wordt soms taai slijm opgehoest. Je kindje kan een piepend geluid maken bij de ademhaling. Soms heeft je kindje zo lang moeten hoesten dat het ook moet braken. Ook kan het een verminderde eetlust hebben, blauw aanlopen en moeite hebben met de ademhaling. Longontsteking is de meest voorkomende complicatie. Bij jonge baby’s kan de ziekte zeldzame ernstige gevolgen hebben als een hersenbloeding of zuurstoftekort waardoor een hersenbeschadiging opgelopen kan worden of in zeldzame gevallen kan overlijdt.

Het kan ook zijn dat je Kinkhoest hebt, zonder dat je er veel last van hebt. Dan heb je niet de hoestbuien maar een soort langdurige verkoudheid. Dit is meestal het geval wanneer volwassenen Kinkhoest hebben.

Kinkhoest : wat is de incubatietijd?

De tijd tussen de besmetting en de eerste ziekteverschijnselen is zo’n 7 tot 10 dagen, met een uitloop naar 3 weken.

Kinkhoest en vaccinaties

Ieder kindje krijgt de vaccinatie tegen Kinkhoest aangeboden vanaf dat hij of zij 6 weken oud is. De inenting wordt herhaald wanneer zij 3, 4 en 11 maanden oud zijn. Daardoor is het aantal kindjes dat aan Kinkhoest overlijdt gelukkig sterk afgenomen. Ongeveer 95% van de Nederlandse kindjes is in 2017 ingeënd tegen Kinkhoest. De vaccinatie werkt een aantal jaar, maar beschermd niet voor 100%. Sinds 1996 neemt het aantal Kinkhoest gevallen weer iets toe. De verschijnselen zijn bij een kindje dat ingeënt is wel minder heftig. Men is dus nu druk bezig met onderzoek naar nog betere vaccinaties.

Kinkhoest en de dokter?

Vermoed je dat je baby Kinkhoest heeft? Ga dan altijd even naar de huisarts. Zij kunnen eventueel behandelen en iets geven tegen de ergste hoest. In principe gaat Kinkhoest vanzelf over na zo’n 2 tot 4 maanden. Ben je zelf ook zwanger en heeft iemand in je gezin Kinkhoest? Ga dan ook even langs de huisarts om te voorkomen dat jij je baby besmet na de geboorte. Je kunt je tijdens de zwangerschap laten inenten tegen Kinkhoest, zodat jij je baby de antistoffen al meegeeft. Zo is je baby direct beschermd vanaf de geboorte.

Mijn baby heeft Kinkhoest : en nu?

Je kindje kan gewoon, wanneer het zich goed voelt, naar school of de opvang. Het was al besmettelijk voordat de diagnose werd gesteld. Informeer wel even de leiding zodat zij andere ouders kunnen informeren. Houd je kindje het liefst uit de buurt van (andere) kleine baby’s en zwangere vrouwen. Bekijk ook wat je kunt doen bij hoesten.