Kinderen en de zorgverzekering

/, Dreumes / Peuter, Kleuter, Zwanger/Kinderen en de zorgverzekering

Kinderen en de zorgverzekering

Als je een kindje verwacht, heb je het sowieso al drukker dan normaal. Er moet zoveel geregeld worden, van babykleren tot de kinderkamer. Daardoor kan het zijn dat je ook dingen over het hoofd ziet. Vergeet zeker niet een goede zorgverzekering, deze is cruciaal bij het gezond opvoeden van je kindje.

Waarom heb je deze verzekering nodig?

Het is belangrijk om een goede zorgverzekering te hebben om de kosten van je bevalling en alles wat daaromheen gebeurt te dekken. Maar ook na de geboorte van jouw kindje is een goede verzekering van belang. Tot zijn of haar 18ste is je kind namelijk meeverzekerd met één van de ouders. Best is het zo dat je je kind meeverzekerd met de ouder met de meest uitgebreide verzekering. Zo heeft je kindje ook de beste dekking. Belangrijk om te weten is wat je zorgverzekering allemaal dekt. Dit kan namelijk anders zijn dan bij volwassenen. Ook is het goed om te weten dat eigen risico bij kinderen niet geldt, zoals het bij volwassenen wel doet.

Hoe en wanneer meld ik mijn kind aan?

Best meld je je kind aan binnen de 4 maanden na de geboorte. In dat geval wordt met terugwerkende kracht alles vergoed wat je in die 4 maanden aan zorg hebt besteed. Mocht je toch te lang wachten, dan gaat je zorgverzekering pas in vanaf het moment van aanvraag en wordt er niet met terugwerkende kracht gewerkt. Het kan dan zijn dat je een aantal kosten op jezelf moet nemen. Je kan de geboorte doorgeven via mail, brief, online of in het verzekeringskantoor zelf. Neem zeker tijdig contact op met je zorgverzekeraar om te weten hoe je je kind best kunt aanmelden.

Wat dekt mijn verzekering?

De zorgverzekering dekt voor een kind meer dan voor een volwassene. Net zoals bij volwassenen worden bijvoorbeeld zorg door een huisarts of medische zorg in een ziekenhuis vergoed. Ook medicatie en paramedische hulp, zoals logopedie en ergotherapie vallen hieronder. Verder zijn er nog een aantal extra dingen die uniek zijn voor kinderen. Bijvoorbeeld tandartshulp en eventuele fysio- en oefentherapieën, mochten deze nodig zijn. Deze worden voor volwassenen niet door de basispakket gedekt. Om zeker te weten wat je zorgverzekering allemaal dekt kan je best contact opnemen met je verzekeraar. Zij kunnen je een lijst geven van wat er allemaal gedekt wordt.

Wat als mijn kind 18 wordt?

Zodra je kind 18 wordt, moet hij of zij een eigen zorgverzekering krijgen. Dit moet gedaan worden in dezelfde maand als de verjaardag, dus denk hier tijdig aan. Vanaf dit moment heeft je kind ook recht op zorgtoeslag. Het wordt aangeraden deze ook aan te vragen.

2018-12-26T09:50:41+01:00

Neem even een momentje..

Om onze privacy verklaring te lezen en kennis te nemen van de gegevens die wij van je opslaan. Klik op 'AVG Instellingen' om je eigen instellingen te beheren.

Privacy verklaring | Sluiten
AVG Instellingen