Ieder kwartaal van het jaar ontvangt iedere ouder in Nederland kinderbijslag. Een fijne bijdrage van de overheid om te helpen met het financieren van je steeds duurder wordende kind. Voor ieder kind van 0 tot en met 5 ontvang je op dit moment € 201,05. Dit moet je wel zelf even aangeven bij de SVB. Vergeet dat dus niet, het is een kwestie van even inloggen, je kind aanmelden en je rekeningnummer doorgeven.

De SVB heeft met alle banken de afspraak dat het diezelfde dag nog op je rekening staat. En dan begint het vraagstuk.

Wat doen jullie met de kinderbijslag? Gaat het op de grote hoop of gaat het op een aparte spaarrekening?

Hier wisselt het. Ik moet ook zeggen, dat het er ook wel heel erg aan ligt welke aanbiedingen er op dat moment zijn. Zo houd ik ervan om luiers groot in te slaan wanneer de aanbieding gunstig genoeg is. Wij zijn onlangs overgestapt op Zwitsal Luiers. En die krengen zijn dúúr als je ze buiten de acties koopt. Wij wisselen ze dus ook maar af met BabyLove luiers (van de DM, een Duitse drogisterij) en soms vallen die acties dus samen met de kinderbijslag. Dan besteed ik wel een gedeelte van de kinderbijslag aan luiers. Dat is iets wat ik dan niet meer in hoef te calculeren met de ‘normale’ boodschappen. Zo ‘voel’ ik er per saldo niets van.

Onlangs heeft hij een groeispurt gehad. Gelukkig is er vaak ook tegelijkertijd met de kinderbijslagdata, uitverkoop bij de kinderkledingzaken. Toeval? I think not. Maar wel heel prettig en mooi meegenomen natuurlijk. Maar wát je ook doet: ga níet op de dag van de kinderbijslag naar de Zeeman of de Wibra! We weten allemaal dat zij niet de meest handige winkelpaden hebben, en je kan dan over de kinderwagens heen rijden. Ik maakte namelijk de afgelopen keer die fout wel, vandaar!

We proberen ook om zo veel mogelijk opzij te zetten op de spaarrekening. We hebben een ‘Zilvervloot’ rekening en het geld staat dus ook echt vast op z’n rekening. Hij kan er niet bij en hij pakt er nog een beetje rente op. Zo heeft hij op z’n 18e hopelijk een mooie spaarpot! Want je weet nooit hoe duur het studentenleven tegen die tijd is…

Een bekentenis…

En nu ga ik iets héél ergs zeggen… Ik heb dit keer ook de kinderbijslag gebruikt om een keer wat voor mezelf te kopen. Ik koop eigenlijk altijd van alles voor onze peuter, m’n vriend, m’n schoonouders of de kat. Maar mijzelf sla ik eigenlijk vrijwel altijd over. Onder de noemer ‘oh joh, komt nog wel een keer’. Dit keer heb ik het eens bont gemaakt en mezelf getrakteerd op nieuwe kleding. Dat kostte me heel wat moeite overigens. Maar het was wel echt een keer nodig. Ik heb mij de hele week schuldig gevoeld, maar m’n nieuwe trui zit wel érg lekker dus sorry, not sorry!

Ik ben altijd erg blij met de kinderbijslag en ik ben ook blij dat de overheid op die manier een beetje bijdraagt in het onderhoud. Heel eerlijk; kinderen worden steeds duurder (natuurlijk kan je het ook zo gek maken als je zelf wilt) en ik vind het wel belangrijk dat álle kinderen een goede start kunnen maken. En nee, die goede start zit niet in merkkleding en hele bakken speelgoed. Maar wel in goed eten, fijne luiers en in ieder geval warme kleding in de winter en luchtige kleding in de zomer.

Nu mogen wij niet klagen; we verdienen geen bakken met geld maar het is ook niet 3 weken droog brood eten. Maar er zijn in Nederland ook een hoop gezinnen die het op sommige momenten echt van de kinderbijslag moeten hebben. Er is vaak ook commentaar (want je ontvangt in hun ogen “gratis” geld en dat is hun belastinggeld en nouja… Je kent de commentaren misschien wel) maar het is in mijn ogen geen “gratis” geld. Het is een investering van de overheid in de toekomst van het hele land. Zodat we over 40 jaar nog steeds verzekerd zijn van artsen, verpleegkundigen, putjesscheppers, schilders en vuilnismannen. En hopelijk zodat geen enkel kind zonder luier om z’n billen hoeft te zitten en gewoon warme schoenen aan kan trekken in de winter.

Hoe besteden jullie de kinderbijslag? Hebben jullie er een verdeelsleutel in of zien jullie wel hoe het verdeeld wordt?

Lees ook mijn andere artikelen:

Rachelle

Hoi, ik ben Rachelle. 25 jaar en heb samen met mijn vriend een kabouter van 2 jaar. 

Daarnaast heb ik een SBS6-waardig verhaal.

Althans, zo refereert men er graag naar als ze mijn verhaal horen; ‘Jeetje, dat hoor je toch alleen op TV?’