Wil jij graag zwanger worden of ben je misschien al in blijde verwachting van je kindje? Dan is het bij alle voorbereidingen die je gaat treffen voor de komst van je kindje een mooi moment om eens goed te gaan kijken naar je zorgverzekering. Want wat vergoedt jouw zorgverzekering allemaal wel en niet als het gaat om alles wat bij een zwangerschap en de tijd daarna komt kijken? In dit artikel staan we vooral stil bij de voorbereidingen die je kunt treffen rondom kraamzorg. Op deze manier heb jij er in ieder geval alles aan gedaan om van je kraamtijd een zo onbezorgd mogelijke tijd te maken!

Goede kraamzorg voor een goed begin

De kraamtijd is een enerverende tijd. Alles lijkt in korte tijd helemaal op zijn kop te staan. Het is dan heel prettig dat er juist in deze tijd een professional in je huis rondloopt die, soms op de voorgrond en soms meer op de achtergrond, goed in de gaten houdt hoe het goed gaat met jou en je baby en je van de nodige adviezen voorziet. Jij hebt als nieuwe moeder recht op hulp en ondersteuning die eerste dagen na de bevalling. Ook is het een geruststellend idee te weten dat er iemand meekijkt over je schouder wanneer je je kindje verzorgt of voedt. Het zorgt voor een veilig gevoel en daarmee voor de nodige ontspanning.

Kraamzorg en de basisverzekering

Gelukkig is het in Nederland zo geregeld dat iedere pas bevallen moeder recht heeft op kraamzorg. Het zit in het basispakket van je zorgverzekering. Je hebt recht op minimaal 24 uur en maximaal 80 uur kraamzorg, verdeeld over 10 dagen. Als je borstvoeding geeft, heb je standaard recht op 49 uur kraamzorg en bij flesvoeding 45 uur. Als je  in het ziekenhuis bevalt en hier na de bevalling nog moet blijven, wordt het aantal uren kraamzorg minder. Per dag in het ziekenhuis, wordt er 8 uur kraamzorg afgetrokken. Heb je meer zorg nodig, dan kan het zijn dat je een hoger aantal uren kraamzorg krijgt. Samen met de kraamverzorgster overleg je hoe je de uren verdeelt over de week. Zo zal ze er in het begin wat meer zijn, omdat jij dan nog aan het bijkomen bent van de bevalling.

Kraamzorg en de aanvullende verzekering

Voor ieder uur kraamzorg geldt dat je een eigen bijdrage moet betalen. Of deze kosten bij jou gedekt zijn hangt af van het feit of je aanvullend verzekerd bent of niet. Ruim voor de bevalling je zorgverzekering vergelijken met andere zorgverzekeringen is daarom geen overbodige luxe. Ook is het belangrijk om te kijken of jouw zorgverzekering een contract heeft gesloten met de kraamzorginstelling die jij op het oog hebt.

Goede kraamzorg is onmisbaar

Het is een geruststellend idee dat de kraamzorg er is voor jou en je kind en ook voor de rest van je gezin. Ze helpt je de eerste dagen met het voeden en verzorgen van je baby. Je kraamhulp is expert in het interpreteren van de geluidjes van je kindje. En als bij jou de kraamtranen vanwege de hormoonwisselingen komen, vindt zij dat niet gek, maar juist heel normaal en helpt ze jou ook door deze dagen heen.

Zorgverzekering vergelijken:

Om het je makkelijk te maken kun je hier je zorgverzekering vergelijken.