Bij een keizersnede wordt je baby met een operatie ter wereld gebracht. Operatief bevallen dus. 1 op de 5 vrouwen bevalt via een keizersnede. Wat kun je verwachten? Hoe lang duurt het? Wie mogen erbij zijn?

Keizersnede : hoe lang duurt het?

De operatie duurt ongeveer 45 minuten, waarbij de baby al na ongeveer een kwartier geboren wordt. In het resterende half uur wordt de placenta geboren en maakt de gynaecoloog de baarmoeder en de verschillende lagen van de buikwand dicht.

Keizersnede : hoe verloopt dat?

De gynaecoloog maakt een snee ter hoogte van de bikinilijn van zo’n 10 tot 15 centimeter. De bikinisnede. Deze wordt normaal gezien horizontaal gezet. Er wordt een snee gezet in de huid, het vet onder de huid en het verstevigend bindweefsel boven de buikspieren. De lange buikspieren worden opzij geschoven. De blaas wordt losgemaakt van de baarmoeder en naar beneden geschoven. Er wordt een snee gezet in de baarmoeder en de baby wordt uit de baarmoeder gehaald. Hierbij wordt een beetje op je buik geduwd.

Bij een natuurlijke bevalling mag je partner (of wie jij daarvoor selecteert) de navelstreng doorknippen. Dat mag nu niet, alles moet steriel blijven vanwege infectiegevaar. Nadat de navelstreng doorgeknipt is, krijg je medicijnen om de baarmoeder samen te laten trekken zodat de placenta geboren kan worden. Daarna start de gynaecoloog met hechten.

Je krijgt je baby, na een medische check, zo snel mogelijk bij je. Het liefst met huid op huid contact. Dan komen er bij jou en de baby allerlei hormonen vrij, wat weer goed is voor de band tussen moeder en baby.

Geplande keizersnede 

Soms is het al tijdens de zwangerschap duidelijk dat je niet natuurlijk kunt bevallen. Oorzaken van een geplande keizersnede zijn bijvoorbeeld de ligging van de placenta of een dwars -of stuitligging van je baby, een vleesboom die in de weg zit, een risico op zwangerschapsvergiftiging, een meerling met een ongunstige ligging, of andere complicaties.

Je hebt dan een baby op bestelling. Vaak vindt de keizersnede plaats in week 38 of 39 van de zwangerschap. Voor de meesten is dit best een gek idee, dat het tijdstip al vastligt wanneer je baby geboren gaat worden. Anderen vinden het juist wel lekker praktisch.

Spoedkeizersnede

Vaak wordt pas tijdens de bevalling duidelijk dat een keizersnede noodzakelijk is, wanneer de gezondheid van moeder of kind in gevaar dreigt te raken. Bijvoorbeeld wanneer de bevalling niet snel genoeg gaat, de placenta al los laat of de hartslag van de baby afneemt. Meestal gebeurt de keizersnede dan onder algehele narcose omdat de baby dan het snelste gehaald kan worden.

Keizersnede: wie mag erbij zijn?

Er mag normaal gesproken 1 iemand aanwezig zijn bij de keizersnede. Deze mag de operatiekamer binnenkomen, na het zetten van de ruggenprik. Er mogen foto’s gemaakt worden, maar vaak geen video opnamen. Er hangt een scherm bij de onderkant van je borstkas zodat jij en je partner de operatie zelf niet hoeven te zien. Vindt de keizersnede onder algehele narcose plaats? Dan mag er vaak niemand anders aanwezig zijn.

Wat gebeurt er na de keizersnede?

Wanneer de baby en de moeder in goede conditie zijn, mogen de baby, de moeder en de partner bij elkaar blijven op de operatie- en de uitslaapkamer. Je krijgt de baby na de medische check lekker bij je.

Handig om te weten bij een (geplande) keizersnede

Wil je er lekker verzorgd uitzien op de foto’s en helemaal fris het ziekenhuis in? Heel goed, alleen sommige dingen die wij vrouwen graag doen, mogen niet bij een keizersnede. Je mag het bikini gebied in de week voorafgaand niet meer scheren in verband met het risico op een wondinfectie. Lak je nagels niet, ze zien onder andere aan de kleur van je nagels of het goed met je gaat tijdens de operatie. Hetzelfde geldt voor foundation of poeder.

Keizersnede : het herstel

Hoe lang je in het ziekenhuis blijft, is afhankelijk van jouw medische omstandigheden, die van je baby en je thuissituatie (of je hulp hebt). Je blijft minimaal 48 uur in het ziekenhuis en krijgt pijnmedicatie. Je hebt vooral de eerste week last van de hechtingen en pijn in de onderbuik. Vaak ben je ook moe. Het herstel zal zich na thuiskomst geleidelijk voortzetten. Het herstel na een keizersnede duurt langer dan na een natuurlijke bevalling. Je moet rustig aan doen en mag bijvoorbeeld 6 weken niet tillen. Je zult ook vaginaal bloedverlies hebben, net als bij een normale bevalling. Heb je lang last van de wond? Bekijk dan eens verlicht de pijn na een keizersnede door Medical Taping. Je hebt meestal een tijd lang een verdoofd gevoel rondom het litteken. Het gevoel in de buikwand komt vaak pas na zo’n 6 maanden tot een jaar na de keizersnede terug.

Het litteken na een keizersnede

Over het algemeen houd je een dun litteken over, die onder de rand van je slip of bikinibroekje valt. De bikinisnede. Zo is het het nauwelijks zichtbaar.

Krijg je weer een keizersnede bij een volgend kindje?

Dat hangt af van de aanleiding van deze keizersnede. Wel zul je dan in het ziekenhuis gaan bevallen. Lees hier meer over bevallen na een keizersnede.

Delen:

GERELATEERD:

LAATSTE ARTIKELEN: