Ondanks dat een keizersnede een middelgrote chirurgische ingreep is, hebben veel mensen nog het beeld dat dit de makkelijkste manier is om een kind ter wereld brengen. Ze vergeten vaak even dat deze moeders soms al uren liggen te bevallen en dan met spoed alsnog een keizersnede ondergaan. Of dat het herstel na een keizersnede over het algemeen veel langer duurt en pijnlijker is dan bij een natuurlijke bevalling. Of dat het behoorlijk irritant is, zo’n grote buikwond waardoor je zes weken niets mag tillen. Lekker makkelijk dus met een Maxi-Cosi, je boodschappen of nog andere rondlopende kinderen, not!

En zoals dat gaat, krijgen deze moeders allerlei pijnlijke opmerkingen te horen, waar ze echt niet op zitten te wachten.

” Oh, fijn een keizersnede, dan hoef je in ieder geval niet te bevallen. Makkelijk!”

” Ah, je bent dus niet echt bevallen”

Wat ik dan antwoord? Tjsa, jammergenoeg was ik in het begin niet zo gevat. Maar ik weet wel wat ik nu zou antwoorden:

” Nee, ik ben niet echt bevallen! Ik heb alleen maar 20 uur weeën gehad, ben met spoed naar de OK gebracht omdat het leven van mijn kind in gevaar was. Ik was kotsmisselijk van de narcose en iedere beweging deed pijn. Ik had een enorme buikwond. Ik lag in het ziekenhuis aan de morfine in plaats van lekker thuis bij de rest van mijn gezin. Die pijn bleef, ook nog na een week. Ik was hulpbehoevend (daar heb ik sowieso een hekel aan) omdat ik niet mocht tillen. En dat is behoorlijk irritant, zes (!) weken lang, met nog twee andere peuters thuis en een Maxi-Cosi!! En nu heb ik na een jaar nog steeds een gevoelloze onderbuik en levenslang een groot litteken op mijn buik.

Maar goed ik ben blij dat dit de makkelijke weg was. Bij jou was het vast veel erger allemaal?!”

Jammer hoor, dat alles een wedstrijd lijkt. Het klinkt nu een beetje gefrustreerd maar dat ben ik absoluut niet. Ik ben zielsgelukkig dat ik een keizersnede heb gehad! Anders had Puk het niet overleefd. En dat litteken? Die zie ik gewoon als de eeuwige glimlach op mijn buik.

Eén‎ op de vijf vrouwen bevalt per keizersnede. Gepland of met spoed door complicaties. Ik hoop dat lezers het beeld over een keizersnede bijstellen, zodat deze moeders dit soort onzin opmerkingen minder hoeven te horen!

Door:
Simone