Je kent ze vast wel! De afgetrainde lijven van de fitmoms op Instagram of Facebook. Het liefst al een paar weken na de bevalling. De zogenaamde ideale postpartum lijven. Met allerlei hysterische reacties eronder. “Heel knap en dat zonder photoshop!!!” Je zou er bijna onzeker of depressief van worden. Zeker wanneer jij nog met je lubberbuik, zadeltassen en je andere extra kilo’s rondloopt. Bijna! Want “Hallo, dit is natuurlijk niet reëel!” Dit is voor de meeste onder ons niet weggelegd. Je lijf heeft een wereldprestatie neergezet en heeft even tijd nodig om te herstellen. Gemiddeld zo’n 9 maanden. En sommige dingen worden soms nooit meer zoals het was. Maar… het is het natuurlijk meer dan waard!

Lichaam na een zwangerschap: blijvende verandering of niet?

De taille na een zwangerschap

Wanneer je zwanger bent, verdwijnt je taille. Komt dat weer helemaal goed? Uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat vrouwen zonder kinderen gemiddeld een smallere taille (in verhouding tot hun heupen) hebben dan vrouwen met kinderen. Het vet dat nodig is voor de borstvoeding wordt tijdens de zwangerschap al opgeslagen in het buikgebied. Dit wordt dan al snel een gebied waar het vet blijft zitten. Daarnaast rekken je buikspieren uit. Je zult dus echt behoorlijk wat oefeningen moeten doen om dit weer terug te laten veren. Dat gaat meestal niet vanzelf. En soms is het tijdens je zwangerschap dusdanig uitgerekt dat je zo veel oefeningen kunt doen als je wilt. Het wordt dan niet meer helemaal zoals het voor je zwangerschap was.

De voeten na een zwangerschap

Gemiddeld worden je voeten een halve tot een hele maat groter tijdens de zwangerschap. Daarnaast kun je plattere en/ of bredere voeten overhouden aan een zwangerschap. Dit komt door de combinatie van de verweking/ verslapping van je spieren, onder invloed van het hormoon Progesteron, en het extra gewicht dat je mee moet dragen. Gooi nou niet direct je hele schoenencollectie de deur uit! Het kan wel weer bijtrekken. Wacht tot zeker een jaar na de geboorte.

De borsten na een zwangerschap

De borsten worden toch wel een beetje anders. Het klierweefsel begint al na een paar weken van de zwangerschap te groeien. De gevoelige borsten! Dit is soms het 1e zwangerschapssymptoom. Wanneer je bevallen bent krijgt iedereen stuwing. Oftewel pijnlijke, 0pgeblazen en soms gigantische borsten. Dat wordt gelukkig al vrij snel minder. Het klierweefsel krimpt. Wanneer je borstvoeding geeft, krimpt het klierweefsel uiteraard pas volledig op het moment dat je stopt.

Het klierweefsel is dus voor een langere periode behoorlijk uitgerekt. Je kunt je voorstellen dat dit niet meer helemaal terugveert naar de originele staat. Ze hoeven niet direct als theezakjes te gaan hangen, maar ze zijn “anders.” Minder stevig en soms zelfs kleiner.

De huid na een zwangerschap

De striae (zwangerschapsstriemen) die je mogelijk tijdens je zwangerschap hebt gekregen, vervaagt met de tijd. Het wordt veel en veel lichter. Maar dit zal helaas nooit helemaal verdwijnen. Eigenlijk net zoals andere littekens.

Andere huidverkleuringen als de linea nigra (de zwangerschapsstreep) of de huidverkleuringen in je gezicht (het zwangerschapsmasker) verdwijnen meestal al snel na de bevalling. In zeldzame gevallen blijft het nog licht zichtbaar.

Het haar na een zwangerschap

Sommige vrouwen beweren dat het haar na de zwangerschap veel dunner is dan ervoor. Hier is geen wetenschappelijk bewijs voor. Je haar is wel dunner dan in de zwangerschap. Onder invloed van hormonen verlies je namelijk nauwelijks haar wanneer je zwanger bent. Eén van de betere “kwalen.” Je hebt meestal een fantastische bos haar. Wanneer je bevallen bent, kun je al vrij snel plukken haar tegenkomen in de douche of op je kussen. Geen zorgen! Je wordt niet kaal. Je verliest alleen de haren die je normaal ook al zou zijn verloren. Je krijgt je oorspronkelijke coupe weer terug.

Urineverlies na een zwangerschap?

In principe zou je na 6 weken weer controle over je blaas moeten hebben. Toch heeft een groot deel van de vrouwen nog weleens last van stress incontinentie. Dat betekent dat je onder druk last kunt hebben van licht urineverlies. Bijvoorbeeld met niezen of met trampoline springen. Het helpt om de zogenaamde kegel oefening te doen om je bekkenbodemspieren te trainen. Mocht je hier last van houden, bezoek dan eens een bekken fysiotherapeut.

Word je minder slim van een zwangerschap?

Je kunt weleens het idee hebben dat de zwangerschap je minder slim heeft gemaakt. Dat is niet zo! Tijdens de zwangerschap heb je last van zwangerschapsdementie. Je wordt vergeetachtiger en onhandiger. Dit komt door de hormonen, je aandacht voor de baby en het slaapgebrek door allerlei kwalen. Na de bevalling verlaten de hormonen heel geleidelijk het lichaam. Dit duurt gemiddeld zo’n 9 maanden. Het slaapgebrek wordt voor een tijdje chronisch doordat die kleine smurf de eerste weken nog niet doorslaapt. En daarna? En na die 9 maanden ontzwangeren? Je slaapt de eerste jaren vaak gewoon minder dan ervoor. En je bent, misschien zonder dat je het beseft, een enorme multitasker. Vroeger deed je twee of drie dingen tegelijk. Nu wel tien. Je moet je aandacht verdelen. Je kunt dus gewoonweg niet alles 100% doen. Daardoor lijkt het misschien alsof je geheugen minder goed werkt. Maar in werkelijkheid gebruik je, volgens een Amerikaanse neuroscience hoogleraar, meer hersencapaciteit dan ervoor.

Meestal valt de blijvende schade dus wel mee. En.. gelukkig gelden de clichés:

“Het is het meer dan waard!” & “Je krijgt er zo ontzettend veel voor terug!”