Nu denk je misschien what’s in it for me? Dit is toch een website voor jonge ouders? Klopt helemaal, het goede nieuws is dat je je niet meer bezwaard hoeft te voelen wanneer je aan je ouders vraagt om een dagje (of weekend) op je kindje(s) te passen. Buiten dat ze het naar alle waarschijnlijkheid heel erg leuk vinden (wanneer je niet overvraagt natuurlijk) levert het dus bewezen voordelen op voor de opa’s en oma’s. Een win – win situatie toch?

Verleng het leven van opa’s en oma’s met gemiddeld 5 jaar.

Uit onderzoek blijkt dat opa’s en oma’s gemiddeld 5 jaar langer leven wanneer zij regelmatig op hun kleinkinderen passen. Sterker nog, wanneer je als oudere überhaupt op kinderen past, verleng je je leven. Het hoeven dus niet eens je eigen kleinkinderen te zijn. Kortom, die buurvrouw of tante kan ook best profiteren van het oppassen op jouw kinderen.

Wat de exacte reden is, komt niet naar voren in dit onderzoek. Maar ouderen die veel in contact komen met jonge kinderen bijven zelf qua geest ook vaak jonger. Ze willen bij blijven met de tijd, leren van hun kleinkinderen nieuwe dingen wat goed is voor het stimuleren van de hersenen, ze blijven vaak actiever (achter je kinderen aan rennen, leren fietsen enzovoort) en blijven sociaal betrokken.

Zonder gekheid, het gaat natuurlijk wel om de balans. Wanneer je 5 keer per week aan je ouders vraagt of zij op willen passen is dat natuurlijk heel iets anders dan een keertje in het weekend. Wat de juiste balans is bepaal je samen met de opa ’s en oma’s. En met samen bedoelen we dan dat je regelmatig aan hen vraagt of het goed is, niet te veel is voor ze. En kijk wanneer je dat vraagt ook goed naar de signalen die ze afgeven, in plaats van alleen te luisteren naar het antwoord.