Je bent hoe je loopt.

/, Kleuter/Je bent hoe je loopt.

Je bent hoe je loopt.

Het blijft een koddig gezicht als mijn dreumes een sprintje trekt. Met haar korte beentjes, bolle buikje vooruit, en wiebelige loopje raakt ze al snel achterop bij haar grote broers en zussen. Wanneer mijn kinderen bijna een peuter zijn, zie ik vaak al aan hun loopje en de manier waarop ze met hun lichaam omgaan. Pas tegen de tijd dat ze twee worden, kunnen ze echt rondrennen, speelgoed achter zich aan slepen en dingen dragen terwijl ze lopen. En na zeven kinderen weet ik dat je in dat loopje stiekem al een beetje kunt zien hoe hun persoonlijkheid zich gaat ontwikkelen.

Loopje

Elk kind in ons gezin laat zich kenmerken door zijn loopje. Ik heb kinderen die tot late leeftijd blijven huppelen, maar ook kinderen die voortvarend door het leven stampen. Een kind wat dromerig slentert, maar ook één met haastige benen die soms chaotisch door elkaar slingeren. Of ze het nou willen of niet, het loopje van mijn kinderen geeft een stukje van hun persoonlijkheid weg.

De wandel als die van een tank. Dwars door alles heen

Zelfs de wandel van mijn eeneiige tweeling is totaal verschillend. Saar wandelt kalm en behoedzaam, huppelt zelden en zelfs als ze rent doet ze dat oplettend. Ze houdt altijd oog voor haar omgeving. Voor dat ze oversteekt kijkt ze of er een auto aankomt, of haar zus haar wel kan bijhouden, en of er iets op de stoep ligt waar ze eventueel over zou kunnen struikelen. De wandel van Suus is als die van een tank. Dwars door alles heen, met forse stampende stappen. Ze ziet iets leuks waar ze naar toe wil en wat er dan allemaal tussen haar en dat punt ligt registreert ze gewoon niet. Suus is dan misschien wel al vijf jaar maar struikelt nog dagelijks over haar eigen voeten en knalt nog regelmatig tegen punten van tafels en hoeken van deuren. De tegenstelling tussen beide kinderen is precies zoals hun loopjes. Waar de een zich voortdurend afstemt op haar omgeving, rent de ander zonder concessies recht op haar doel af.

Gebroken arm.

Afgelopen zomervakantie was het even gedaan met de ferme passen van Suus. Nadat ze achterover van de trampoline af was gedoken konden we naar de eerste hulp in het ziekenhuis. Daar bleek dat haar arm was gebroken. De eerste paar dagen liep ze wat onwennig door het zware gips. We moesten haar helpen met aankleden, en ook de trap was ineens lastig omdat ze zich niet kon vasthouden aan de reling. Gelukkig wende ze al snel aan haar tijdelijke eenarmige bestaan. Voor ik het wist rende ze weer door het huis en sloeg ze met haar gips arm de stukken uit de muur.

Ineens is ze geen peuter meer maar een kind.

Inmiddels gebruikt ze de arm weer als vanouds en rent ze weer in het rond. Maar als je goed kijkt zie je dat er iets is veranderd. Er is een stukje onbezorgdheid uit haar loopje verdwenen en wat bedachtzaamheid ingeslopen. Ineens is ze geen kleuter meer, maar een kind. Kennelijk ontwikkelt je loopje zich met je mee. Ervaringen en inzichten nestelen zich in je pas, zoals ook op gezichten van oude mensen staat af te lezen hoe ze hebben geleefd. Het is alsof Suus door dit ongeluk ineens bewust is geworden van het bestaan van gevaren en gevolgen. En dat is eigenlijk helemaal geen slecht inzicht!

Lees ook mijn andere artikelen:

Annemarie

Annemarie Geerts 41 jaar. Zeven kinderen….

‘Ja, wij hebben zeven kinderen! En ja, daar hebben wij bewust voor gekozen!’ Als moeder van een groot gezin, ben ik altijd bezig met het beantwoorden van de meest idioten vragen. Ja, allemaal van dezelfde man. Nee, het is nu nog niet klaar. Nee, we zijn niet gelovig. En nee het is inderdaad niet van deze tijd, ik weet het.

Waar de ene moeder haar handen al vol heeft aan één kind, kan het gezin voor mij niet groot genoeg zijn. Ik geef je graag een kijkje in mijn leven. Ik heb voor ieder wat wils. Van een irritante puber tot een schattige baby van 10 maanden. Ik heb het allemaal!

Volg mij ook op instagram.com/prinsessenspul of op  youtube.com/user/prinsessenspul

2019-05-19T20:42:34+02:00

Neem even een momentje..

Om onze privacy verklaring te lezen en kennis te nemen van de gegevens die wij van je opslaan. Klik op 'AVG Instellingen' om je eigen instellingen te beheren.

Privacy verklaring | Sluiten
AVG Instellingen