Je kent het wel; je zegt tegen je kind dat hij moet gaan opruimen of dat hij naar bed moet, en er komt geen reactie. Je stelt de vraag nog een keer, weer geen reactie. Pas na drie keer vragen en je stem verheffen reageert je kind met het antwoord dat hij dit niet wil.
Als je vervolgens vraagt of hij een snoepje wil, komt er direct een reactie. Enorm irritant en frustrerend. Jouw conclusie: mijn kind is Oost-Indisch doof.
Maar is dit wel zo? Misschien hoort je kind het echt wel niet goed!
Oh maar help! Is mijn kind dan doof? Of slechthorend? Moet mijn kind nu een gehoorapparaat? Moeten we nu harder met hem gaan praten of met gebarentaal aan de slag?
Geen fijn idee, wanneer je kind misschien niet goed hoort, maar niet meteen reden tot paniek. Ja, het zou kunnen zijn dat er bij je kind echt sprake is van (blijvende) schade aan het gehoor, maar in heel veel gevallen heeft het niet goed kunnen horen een andere oorzaak. Misschien is je kind wel heel vaak verkouden of heeft hij een ooronsteking, waardoor hij tijdelijk niet goed hoort.
En nu zal je misschien denken; maar als dat het geval is, dan gaat het toch vanzelf weer over? En als mijn kind maar een paar weken even niet hoort, is dat toch ook allemaal niet zo erg?
Toch is het wel belangrijk om te weten of er problemen zijn in het gehoor, ook al zijn deze maar tijdelijk.
Met je gehoor hoor je alle geluiden en alle taal in je omgeving en hierdoor leer je praten, de taal begrijpen en alle klanken goed uitspreken. Wanneer je niet goed hoort, kan het dus zo zijn dat je de taal minder snel leert en/of de klanken niet goed uitspreekt, omdat je ze niet goed hoort. Dit zou uiteindelijk kunnen zorgen voor een achterstand in de spraak- en taalontwikkeling, zelfs als je maar korte periodes niet goed hoort.
Goed horen is dus erg belangrijk in de ontwikkeling van de spraak en de taal.
Conclusie: je kind is misschien niet Oost-Indisch doof, maar hoort misschien (tijdelijk) echt even niet goed. Mocht je twijfelen of het gehoor van jouw kind in orde is, kun je het beste even contact opnemen met het consultatiebureau of je huisarts. Die kan je hierbij verder helpen en bijvoorbeeld een gehoorscreening doen en/of doorverwijzen naar een KNO-arts voor uitgebreid gehooronderzoek. Daarnaast kun je ook contact opnemen met een logopedist voor tips en adviezen om de spraak- en taalontwikkeling van je kind te stimuleren.
Lees ook onze andere artikelen:
Logopedie Talk 2 Me
De praktijk heeft een team van 4 enthousiaste en kundige logopedisten. Kinderen en volwassenen kunnen bij ons terecht wanneer er problemen zijn in de spraak, de taal, de stem, het gehoor en/of het slikken. Daarnaast behandelen wij ook kinderen en volwassenen met een meervoudige beperking en zijn wij gespecialiseerd in problemen in de prikkelverwerking bij kinderen.