Als ik maar geen huilbaby krijg” Een gedachte die bij vrijwel iedereen wel een keertje de revue passeert tijdens de zwangerschap. En dan is het moment daar. Je baby is geboren. En… je baby huilt. De kans is heel klein dat je een echte huilbaby hebt. Het Nederlands Centrum voor Jeugdgezondheid geeft aan dat slechts zo’n 2 tot 2,5 %  van de baby’s echt last heeft van excessief huilen. Bij 90% van die baby’s is er geen aanwijsbare oorzaak te vinden. Wat is normaal huilgedrag? Wanneer heb je een huilbaby ? En wat kun je dan doen wanneer je het huilen niet meer trekt. Dus ook wanneer je, officieel gezien, geen huilbaby hebt.

Huilpatroon van een pasgeboren baby

Een pasgeboren baby huilt vanaf de geboorte maar in de eerste twee weken valt het eigenlijk best mee. Je baby gaat na die eerste twee weken steeds meer huilen. Het is het enige communicatiemiddel van je baby. Je leert, wanneer je erop let, verschillende huiltjes te onderscheiden: ik heb honger, ik ben moe, ik wil aandacht of ik heb een vieze luier huil. Gemiddeld huilen baby’s zo’n 1,5 uur per dag. Je baby bouwt dit op naar een piek van zo’n 2 tot 2,5 uur in week zes tot 8 na de geboorte. Na deze piek, neemt het huilen weer af.

Het huiluurtje van je baby

Je baby heeft vaak een het einde van de dag, of zo rond etenstijd een huiluurtje. Deze huiluurtjes komen gemiddeld gezien tussen de 3 en 12 weken na de geboorte voor. Na deze periode zal je baby langer slapen. In dit uurtje verwerkt je baby de indrukken en emoties van die dag. Voor je baby is dit uurtje een soort bevrijding en kan daarna lekker rustig gaan slapen. Voor jou is het iets minder leuk. Zeker wanneer je weer na je zwangerschapsverlof aan het werk gaat. Dan is dit vaak het eerste moment dat je je baby weer ziet en dan huilt het een uur. Niet leuk, maar het is dus wel normaal, het is tijdelijk en voor het goede doel! Een huiluurtje duurt ook wel langer dan een uur. Het kan soms wel vier tot zes uur duren. Maar niet structureel!

Huilbaby of niet?

Je hebt een huilbaby wanneer je baby in totaal meer dan drie uur per dag, meer dan 3 dagen per week huilt en dit langer dan drie weken aanhoudt. Noteer een week het aantal huilminuten per dag. Een huildagboek. Vaak lijkt het huilen meer dan dat het daadwerkelijk is. Wanneer je die eerste week inderdaad aan die drie uur per dag, 3 of meer dagen per week (of in de buurt daarvan) komt, noteer je het weer een week. En zo de opvolgende week ook.

Huilbaby : andere symptomen

Naast het monitoren van de tijd dat je baby huilt, kun je kijken naar de volgende symptomen van een huilbaby:

  • Hard, krijsend en aanhoudend huilen
  • Ontroostbaar
  • Normaal gesproken heb je verschillende huiltjes (ik heb honger, ik ben moe, ik heb een vieze luier, ik wil aandacht) die je leert kennen en onderscheiden in die eerste weken na de geboorte. Bij een huilbaby kun je vaak geen verschil ontdekken in toon of volume
  • Je baby schrikt snel waardoor het weer opnieuw gaat huilen, net wanneer het even stil was
  • Beweeglijk. De armen en beentjes bewegen alle kanten op
  • Je baby is snel afgeleid
  • Je baby heeft hoofdpijn. Dit kun je zien doordat je baby met zijn hoofdje ergens tegenaan gaat liggen om de druk te verlichten
  • Het buikje van je baby is hard en gespannen
  • Je baby is stijver en overstrekt

Oorzaken huilbaby

Bij 90% van de huilbaby’s wordt er geen echte aanwijsbare oorzaak gevonden. Bij 10% van de huilbaby’s kan het liggen aan (of is het een combinatie van):

Oorzaken als gevolg van de zwangerschap of bevalling

  • Problematische zwangerschap of bevalling
  • Te vroeg geboren baby
  • Scheiding van de moeder door couveuse
  • KISS syndroom: een symmetrie stoornis in de nekwervels als gevolg van de bevalling

Lichamelijke oorzaken

Stressvolle thuissituatie

Je baby merkt stressvolle situaties haarfijn op. Denk hierbij aan ruzies, financiële zorgen, het ontbreken van regelmaat, een postnatale depressie, het verliezen van een dierbare, een verhuizing enzovoort.

Veel huilen : wat kun je doen?

Wanneer je er voor je gevoel doorheen zit en of/ wanneer je inderdaad een huilbaby hebt (na het bijhouden van een huildagboek), ga je naar het consultatiebureau of je huisarts. Zij zullen samen met jou bekijken wat er het beste gedaan kan worden. Ze zullen lichamelijke oorzaken uitsluiten en jullie persoonlijke situatie met jullie doornomen. Ze kunnen helpen bij het aanbrengen van rust, minder prikkels, een voorspelbare regelmaat in activiteiten of inbakeren. Troost je baby. Je baby heeft behoefte aan geborgenheid. Je kunt je baby op die jonge leeftijd nog niet verwennen met aandacht.

Wat kun je zelf al doen? Bekijk de tips van babycoach Wendy: Mijn baby huilt: wat nu? 

Houd jezelf in de gaten

Wanneer je baby veel huilt is dat zenuwslopend. Ook wanneer het geen echte huilbaby is, kun je dit toch ervaren. Probeer zo veel als mogelijk te slapen. Eet goed. Zorg voor afleiding, ga eens sporten of wandel een stukje om je hoofd leeg te maken. Zorg dat je met je partner op een lijn blijft zitten en regel een oppas en ga ook samen eens iets leuks doen. Schakel op tijd hulp in van familie of vrienden. Wacht niet totdat je echt aan het einde van je latijn bent. Iedereen helpt je graag. Denk aan het oppassen wanneer jij even iets anders gaat doen. In het weekend een nachtje logeren, maar ook het bereiden van een maaltijd kan je al helpen.

Huilt je baby veel: wat moet je niet doen?

Zoek hulp en schud (of sla) je baby nooit! 

Dit lijkt een no-brainer, maar helaas komt het nog best vaak voor. Of je een echte huilbaby hebt of niet, het huilen kan je tot waanzin drijven. Je kunt vermoeid en gestrest raken, dit voelt je baby ook aan en zo beland je al snel in een vicieuze cirkel. Het kan zelfs leiden tot gevaarlijke situaties. Machteloze ouders die hun baby heel even door elkaar schudden of zelfs slaan. Het schudden lijkt misschien onschuldig, maar een baby loopt al snel een hersenbeschadiging op. Niet doen dus, ook niet heel even.

Leg je baby niet op de buik om te laten slapen

Ouders zijn geneigd de baby toch op de buik te laten slapen. Dit kan echter leiden tot wiegendood.