Je kunt soms versteld staan van het geluid dat je kleintje in de luier kan produceren. Soms begin je je zelfs te verontschuldigen, wanneer er zo’n kanon wordt afgeschoten. Of je gaat je bezoek aangeven dat jij het echt niet was, maar die kleine schattige baby!
Baby’s eten veel vaker op een dag dan wij. De darmen werken ook het klokje rond. En waar poep is, is gas! Gasvorming, windjes/ scheetjes (of hoe je het ook noemt) bij je baby is niet erg. Het is alleen niet fijn wanneer je baby er last van heeft. Wanneer het gas niet soepel door de darmen beweegt en je baby een tijd ligt te kronkelen. Dat worden darmkrampjes genoemd. De lucht zit dan vast in de darmen.
Wat kun je dan doen bij krampen bij je baby?
- Leg je baby even op je bovenbeen, je schouder of je onderarm met het buikje omlaag. Er komt dan lichte druk op het buikje waardoor je de lucht er als het ware zacht uitdrukt
- Leg je baby op de rug en maak met de beentje zachtjes fietsbewegingen
- Streel en masseer het buikje van je baby: maak met je vingers wijzervormige bewegingen over het buikje
- Trommel zachtjes op het buikje
- Geef je baby een bad of een kruik (let daarbij natuurlijk wel op de temperatuur)
Van welk eten krijgt je baby extra last van krampjes?
Van sommig voedsel wordt ook jij extra “gassig”. Dit werkt dus ook zo bij je baby. Dit komt omdat dit voedsel langzamer verteert. Probeer dit voedsel te combineren of laat je baby er geleidelijk aan wennen. Dit geldt zowel voor jou als je borstvoeding geeft, als voor je baby wanneer deze al langzaam overstapt op vast voedsel. Wanneer je borstvoeding geeft, geef je immers de voedingsstoffen en smaken door aan je baby.
Let op bij:
- Abrikozen
- Bonen
- Broccoli
- Bloemkool
- Citrusvruchten
- Havermout
- Kool producten
- Peren
- Perziken
- Pruimen
Je bent misschien geneigd om deze voedingsmiddelen helemaal niet te proberen of juist te schrappen van het menu. Niet doen, dit kan averechts werken. Het is goed om je baby aan alle smaken te laten wennen. Daarnaast zitten deze voedingsmiddelen vol met vitamine en vezels. En dat is juist weer goed voor het darmstelsel. Door deze helemaal te elimineren, kan je baby last krijgen van obstipatie. Dat leidt dan weer tot gasvorming en dat is nou net wat je wilde voorkomen!
Laat je baby er dus geleidelijk aan wennen. En de ene baby is de andere niet, het verschilt waar ze wel en niet tegen kunnen. Dus test het vooral een paar keer uit.
Nogmaals, die knallen in de luier zijn niet erg, wanneer je baby er geen last van heeft. Alleen lachwekkend en soms een beetje gênant. Heeft je baby echt veel last? Lees het artikel over Darmkrampjes. Maak je je echt zorgen? Ga dan altijd even langs de huisarts.