We kunnen natuurlijk allerlei tips gaan geven voor het vieren van een leuk oud en nieuw met kinderen, maar wij dachten dat het misschien wel handiger is om even stil te staan bij het vuurwerk. Sommige kinderen zijn namelijk echt bang voor het geknal en de lichtflitsen. Zeker peuters, zij begrijpen namelijk niet waar het vandaan komt.

Wat kun je doen wanneer je kindje bang is voor vuurwerk?

Poets de angst niet weg door te zeggen dat het wel meevalt (“niet bang zijn, het is maar vuurwerk”) en er verder geen aandacht aan te schenken. Je kindje is serieus bang en je kunt dit dan ook het beste serieus nemen. Maar.. en dit maakt het een beetje lastig, je moet er ook niet te veel in meegaan. Daar help je je kindje ook niet mee, dan wakker je de angst nog verder aan. Lekker makkelijk dus. Wat moet je dan wel doen? Straal zelf uit dat je niet bang bent voor vuurwerk en leg (het liefste vooraf) uit wat er gebeurt.

Vertel in de loop van de middag of avond wat vuurwerk is en dat je daar straks samen naar gaat kijken. Leg uit dat er kleurige flitsen te zien zijn en dat er knallen te horen zijn. Dat dit gebeurt om het nieuwe jaar te vieren. Dat het iets feestelijks is en dat er niets kan gebeuren wanneer dit veilig afgestoken wordt. Je kunt bijvoorbeeld ook youtube filmpjes laten zien van vuurwerk of maak samen al een vuurwerk tekening.

Schat op het moment zelf in of je kindje naar buiten wil of niet. Wanneer je naar buiten gaat, houd je je kindje dichtbij je. Wanneer je merkt dat ze echt liever naar binnen gaan, ga dan ook. Je kindje moet het gevoel hebben dat het bang mag zijn en dat jij er voor hem bent, de angst serieus neemt en daarbij helpt.

Is je kindje extreem bang voor vuurwerk?

Afleiden is het toverwoord. Blijf binnen, zet muziek aan, speel een spelletje of zet een film aan. Dwing je kindje in ieder geval nooit om toch naar buiten te gaan.