Het indalen van je baby gebeurt in het laatste trimester van je zwangerschap of soms pas tijdens de bevalling. Wat is het indalen precies? Hoe voelt het en wat zijn de voor -en nadelen? Kortom, wat kun je verwachten bij het indalen van je baby?

Indalen baby : wat is het?

Het indalen van je baby betekent dat je baby met het hoofdje (en soms met de stuit) in het bekken zakt. Je baby (en buik) zakt dus iets omlaag. Het hoofdje van je baby heeft een perfecte vorm om in het bekken te liggen. Je baby ligt dan startklaar voor de bevalling. Hoewel dat nog wel even kan duren.

Indalen baby: wanneer?

Het indalen gebeurt in het laatste trimester van je zwangerschap. Dit gebeurt meestal tussen de 30 en 38 weken. Het komt het vaakste voor zo rond de 34/ 35 weken. Het moment dat je baby indaalt zegt niets over het moment dat je baby geboren wordt. Daalt je baby vroeg in, dan zegt dat dus niet dat je baby ook vroeg geboren zal worden. Het kan ook zijn dat je baby nog niet indaalt, maar pas later of zelfs op het moment van de bevalling. Dit is meestal bij een tweede (of derde etc) zwangerschap. Bij een eerste kindje zakt je baby vaak al eerder in het bekken. Dit komt omdat bij een volgende zwangerschap de buikspieren al wat opgerekt zijn, je baby heeft dan meer plek en er wordt dus minder druk uitgeoefend op de baby om naar beneden te zakken.

Indalen baby: de voordelen

  1. Wanneer je baby ingedaald is, sluit het hoofdje de vagina goed af waardoor de navelstreng niet kan zakken wanneer de vliezen breken.
  2. De baby kan nog moeilijk helemaal omkeren wanneer het ingedaald is. Wanneer je baby met het hoofdje naar beneden ligt, is de kans op een stuitligging dus nihil. Het kan dan nog wel om de as draaien, dus van de ene op de andere zij.
  3. Je krijgt vaak meer lucht omdat je baby niet meer tegen je middenrif aan ligt te duwen
  4. Ook krijg je waarschijnlijk minder last van maagzuur
  5. Hoe beter je kindje is ingedaald, des te minder lange weg heeft het tijdens de bevalling af te leggen

Indalen baby: de nadelen

  1. Je begint vaak een beetje te waggelen in plaats van je normale loop
  2. Je kunt het idee hebben dat het hoofdje tussen je benen hangt. Dat is natuurlijk niet zo, maar het kan zijn bij een tweede zwangerschap dat je baby wat dieper in je bekken ligt dan bij een eerste. Dat komt door het verslappen van de bekkenbodemspieren en het al een keertje opgerekt zijn. Voordeel is wel dat je vaak minder lang hoeft te persen. Een paar keer is dan vaak al voldoende
  3. Je zult misschien (nog) iets vaker moeten plassen omdat je baby nu meer tegen je blaas drukt

Indalen baby: hoe voelt het?

Iedere zwangerschap is anders. Sommige vrouwen hebben nergens last van, het indalen gaat dan heel geleidelijk. Zij voelen soms ook niet of de baby al is ingedaald. Andere zwangeren hebben last van indalingsweeën, harde buiken of een menstruatie-achtig gevoel. Sommige zwangeren denken bij de indalingsweeën dat de bevalling begonnen is. Je kunt ze echter goed onderscheiden van echte weeën: ze worden niet krachtiger en zijn niet regelmatig. Je kunt de pijn verzachten met warmte: een lekker warm bad of warme kruik biedt vaak verlichting.

Wat als je baby niet indaalt?

Op zich is er niets aan de hand wanneer je baby niet indaalt. Tenzij het gepaard gaat met meerdere signalen dat er iets niet goed is. Medische redenen voor het niet indalen van je baby kunnen zijn: een te veel aan vruchtwater, een voorliggende placenta of een afwijkende vorm van het hoofdje of je bekken. De verloskundige monitort jullie gedurende je hele zwangerschap nauwkeurig en zal dit, mocht daar een reden voor zijn, onderzoeken. Twijfel je? Vraag het dan dus gewoon aan je verloskundige.