Je kent deze uitspraak misschien wel van Pippi Langkous. Het kleine Zweedse meisje met de oranje vlechten opzij, het gekleurde huis; Vila Kakelbond, het aapje, natuurlijk Tommie en Annika en de enorme eigenwijze kijk op het leven en natuurlijk haar spierkracht. Ik ben er mee opgegroeid en velen met mij, aangezien het eerste boek al in 1945 verscheen van Astrid Lindgren. Een jeugdheld, die ook nu weer een inspiratiebron voor mij werd.

Relativering

Het is dan ook niet zomaar dat een van haar bekendste uitspraken, mijn lijfspreuk werd rond de periode van mijn eerste bevalling. Gedachtes die in mijn hoofd bleven zitten voor mijn eerste bevalling. Het zorgde voor een groot stuk relativering voor mij.

Angst, spanning, vragen werden een stuk minder door:

“Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan!”

Ik wist ook wel dat ik niet de eerste was en zeker ook niet de laatste zou zijn en dat er ook nog nooit een was blijven zitten, maar toch.

Mijn eerste bevalling

Mijn eerste bevalling was prima. Hij werd ingeleid en ik wist eigenlijk precies wanneer ik “aan de slag” moest. Op de ochtend van 20 maart om 9u werd een gezond klein mannetje geboren. Hierna wist ik dus dat ik het inderdaad wel kon.

Maar nu de tweede

Nu, 33 weken zwanger, bekruipen dezelfde (en nieuwe) angsten, spanningen en vragen mij. Hoe kan ik de combinatie maken? Hoe zal mijn herstel zijn? Wat nou als dat echt een stuk langer gaat duren? Ook nu weet ik rationeel dat ik niet de enige moeder ben met twee kinderen onder de twee, maar nu moet ik het doen.

Tips

Ondertussen heb ik veel tips en adviezen ontvangen en heb ze ook voor jou hier verzameld.

  1. Koop een tweelingwagen

De ene is nog klein en de andere nog kleiner. Echt lopen met je kindje is er dus niet bij. Samen gezellig in de wagen is dat heel erg fijn!

  1. Een alternatief voor een tweelingwagen

Je hebt ook mooie zitjes die op de bak van de baby passen en zo zit je eerste als een koetsier erop. Of een mooi plankje voor erachter, met zitje of staand. En dat is natuurlijk ook super cool!

  1. De baby moet ook even wachten

Je oudste had natuurlijk het rijk alleen. Nu er een baby bij is, moet hij vaak horen dat ze even moet wachten omdat jij je handen vol hebt. Draai het ook even om, wanneer jij lekker aan het kleuren of lezen bent met je oudste en de baby ligt in de box te brabbelen, kan je ook even zeggen tegen de baby dat hij moet wachten. Zo ziet je oudste dat er ook nog tijd voor hem is.

  1. Combineer de slaapjes

Met een beetje geluk zijn de slaapjes af te stemmen en wanneer dat lukt, doe dan ook zelf je ogen even dicht.

  1. Geniet, geniet!

Verzamel herinneringen, want voor je het weet zijn ze niet meer twee kindjes onder de twee jaar.

Ik denk dat ik het wel kan!

Maar ook nu weer, de angst voor het onbekende. Het heeft geen zin. “Ik denk dat ik het wel kan”.

Lees ook mijn andere artikelen:

Anne Sophie

Anne-Sophie Maigret, 28 jaar

Wij wonen in Den Haag, dicht bij het strand en hebben een lekker druk bestaan. Je kan ons echt zien als een ondernemend gezin. Wij reizen graag, hebben eigen zaken en zijn daardoor eigenlijk altijd onderweg of bezig met van alles. Nooit saai!

Onze eerste zoon Beau is afgelopen maart, 1 jaar geworden. Hij gaat eigenlijk overal met ons mee naar toe en is een heerlijk sociaal en gezellig mannetje.
Op dit moment ben ik zwanger van onze tweede zoon en ben in augustus uitgerekend. Hierdoor heb ik ook een soort snelkookpan in het moederschap gekregen.

De kunst is het vinden van balans, alleen vindt die maar eens! Of het nu gaat om slapeloze nachten, het krijgen van tandjes of hormonen die door je eigen lijf gieren (natuurlijk vaak in combinatie). Want een baby krijgen en een peuter hebben is fantastisch maar gaat niet altijd over rozen. Ik neem je er graag in mee hoe ik denk alle ballen een beetje hoog te houden, of juist niet..

Je kan mij ook volgen op  @anne.sophie_mom.in.business  en annesophiemaigret.nl