Ik ben twee en zeg nee: waarom??

/, Momlife/Ik ben twee en zeg nee: waarom??

Ik ben twee en zeg nee: waarom??

Van de een of andere dag zegt je, eens zo meegaande, peuter alleen nog maar NEE. En dat kan, als het een beetje tegenzit, ook al vanaf 1,5 jaar tot “ik ben drie en heb de regie.” Op alles wat je vraagt, wordt nee gezegd. Of het nou een koekje, boterham, auto of pop is. Niets lijkt goed genoeg. Maar waarom?

Waarom zegt je peuter alleen nog maar NEE?

Je peuter leert nu om onafhankelijk van jou een beslissing te nemen. Super belangrijk, want het is natuurlijk de bedoeling dat het later zelfstandig keuzes kan maken. Dat je peuter zelf bepaalt, wat leuk is of niet. Belangrijk om te leren, maar daarom nog niet minder irritant. De eindeloze aankleedsessies, geen jurk is mooi genoeg, broeken zijn sowieso not done en in je blootje is ook niet leuk. Gesprekken kunnen vermoeiend zijn, zeker met weinig slaapuren in de ochtend of wanneer je je bijvoorbeeld moet haasten om ergens op tijd te zijn.

“Ga je mee met mama?”
NEE.
“Blijf je hier bij papa?”
NEE
“Ga je mee naar oma?”
NEE
“Blijf je dan lekker alleen?”
snikkend, NEEHEE

Misschien niet helemaal pedagogisch verantwoord, maar soms is het geduld even op.

Wat kun je doen bij een nee zeggende peuter?

Het is belangrijk om je peuter eigen keuzes te laten maken of in ieder geval dat idee te geven. “Mooi, dat het ergens goed voor is. Maar nog steeds behoorlijk irritant” hoor ik je denken. Hoe doe je dat dan, zonder dat je in eindeloze discussies of frustrerende situaties belandt?

Vermijd ja en nee vragen en geef je peuter een keuze. Die keuze bestaat dan natuurlijk uit twee door jou goedgekeurde opties. Wil je met de auto of met de fiets? Wil je deze jurk of deze jurk aan? Wil je broccoli of tomaat?

Blijft je peuter ondanks deze vraagstelling nog steeds in de weerstand modus? Probeer er een spel van te maken. Heeft je peuter bijvoorbeeld geen zin om weg te gaan? “Wie het eerste bij de auto is” werkt meestal wel.

Bekijk ook:

Eerste hulp bij Peuter World Domination: deel 1

Eerste hulp bij Peuter World Domination: deel 2

2018-04-05T17:34:25+02:00

Neem even een momentje..

Om onze privacy verklaring te lezen en kennis te nemen van de gegevens die wij van je opslaan. Klik op 'AVG Instellingen' om je eigen instellingen te beheren.

Privacy verklaring | Sluiten
AVG Instellingen