Nog voor het resultaat op een zwangerschapstest verscheen, was ik volop naar symptomen aan het zoeken in/ aan mijn eigen lichaam. Niets bijzonders, maar wel een plusje! 6 weken zwanger en ik merkte geen verschillen op. “Komaan lichaam, grotere borsten, eens overgeven misschien?” Je kan het haast ‘geluk’ noemen toen ik toch eens moest overgeven op een ochtend. Hoera, zwangerschapsmisselijkheid, nu is het écht! Jammer genoeg bleef het niet bij ochtendmisselijkheid; zowat alles wat ik at of dronk, kwam er na een halfuur (of sneller) opnieuw uit.

Niets hielp tegen de misselijkheid

De gebruikelijke tips & tricks bleven niet lang uit. Probeer eens om een koekje te eten als je opstaat of test Primperan uit. Helaas, helaas, helaas. Niets, maar dan ook niets bleek te helpen. Uiteindelijk was ik 10 weken zwanger en 12 kilo afgevallen. Een spoedopname bleek nodig, aangezien volledige uitdroging om de hoek stond te wachten. “Maar alles is toch nog oké met mijn kindje?” Zij had blijkbaar nog alles wat ze nodig had, zij gebruikte mijn reserves (gelukkig). Je voelt je ziek, grieperig en hebt totaal niet het gevoel dat je zwanger bent. Mentaal ging ik er niet aan onderdoor gelukkig. Online lees je wel wat andere verhalen van andere zwangere vrouwen met HG.

Na 12 weken zwangerschap mocht ik een nieuwe soort medicatie uitproberen, nog maar net veilig bevonden voor zwangere vrouwen, maar wel prijzig. Ik had nog 8 weken nodig om te recupereren en aan te sterken, want zelfs m’n nekspieren waren zodanig verzwakt dat ik mijn hoofd niet meer kon rechthouden als ik in de zetel zat.

Tot drie maal toe heb ik geprobeerd om, in samenspraak met de gynaecologe, de medicatie af te bouwen om te zien of ik zonder zou kunnen. Helaas. Na 5 dagen afbouwen en het laatste restje medicatie dus uit mijn lijf was, begon het helemaal opnieuw. Pilletjes nemen tot het einde van de zwangerschap dus. Mijn weeën begonnen om 5u ’s morgens en de dag daarvoor had ik voor ’t laatst een tabletje genomen. De baby werd geboren en ik heb tot nu toe geen pilletje meer nodig gehad…

Lori van Dyck

Hi! Ik ben Lori, drukke mama van een dochtertje Ellie (8 maanden). Ik hou er ongelofelijk van om mama te zijn, maar dat ook te combineren met een webshop Paperie, instagram blog @lorimariette en 4/5 opdracht in het onderwijs! Hoe ik dat allemaal combineer en ervaar, lees je hier.