Wat, hydrofiele luiers? Say what? Voordat ik zwanger was, had ik er nog nooit van gehoord. Tijdens mijn zwangerschap kwam ik het steeds vaker tegen tijdens mijn speurtocht naar informatie over de baby uitzetlijst. Maar ik begreep eigenlijk nog niet echt de waarde of de ophef over deze “luiers”. Toen ik eenmaal bevallen was begreep ik al snel dat dit 1 van de dingen is waar je niet zonder kunt en waar je er nooit genoeg van kunt hebben. Ik vertel je graag waarom deze in grote getallen op je baby uitzetlijst moeten pronken. Lang leve de hydrofiele luiers, waarom?

Hydrofiele luiers : wat zijn het?

Je hebt wegwerp luiers en wasbare luiers. Maar wat zijn dit dan? Dit zijn een soort doeken die je leven makkelijker gaan maken. Geen luier, maar een dunne doek. De naam is misleidend, ze worden niet vaak meer als luier gebruikt. Waar dan wel voor? Je gebruikt ze bijvoorbeeld voor het goed afdrogen van je baby na een badje of een douche. De hydrofiele luier is namelijk gemaakt van een stof dat zeer goed water opneemt, daardoor kun je de naadjes en plooitjes van je baby dus echt goed droog krijgen. Zo voorkom je schrale plekjes bij je baby. Ze zijn van katoen en drogen na gebruik weer snel op. Ideaal!

Hydrofiele luiers : de voordelen

  • Ze zijn dun waardoor je ze makkelijk kunt gebruiken bij het afdrogen. Je komt zo eenvoudig tussen alle plooitjes en naadjes van je babyhuidje. Je neemt ze makkelijk overal mee naartoe.
  • Ze zijn zacht en gemaakt voor de kwetsbare tere babyhuidje
  • Ze nemen zeer snel en makkelijk veel vocht op. Zo droog je je baby in sneltrein tempo af na een douche of badje. Het is bijvoorbeeld ook handig wanneer de halve voeding op je schouder belandt
  • Het scheelt je bergen was, ze zijn multifunctioneel en nemen niet veel plek in beslag in je wasmand. Ze zijn makkelijk te wassen tegelijk met je normale was.
  • Ze zijn goedkoop, je kunt ze op veel plekken kopen. Van de Hema, Bol.com tot Babypark

Hydrofiele luiers : waar gebruik je ze voor?

Ik heb al een aantal voorbeelden geven. Maar om je een idee te geven van de mogelijke toepassingen:

Afdrogen baby na bad of douche

Snel en makkelijk door de dunne en absorberende stof.

Over je schouder na een voeding

Voor het opvangen van de zure melkplakkaten op je schouder.

Als poetsdoek

Want je krijgt heel wat af te poetsen. Denk bijvoorbeeld aan het mondje van de baby na een voeding, een lekkende fles, een uitgespuugde voeding. Ben je uit de luiers? Dan gebruik je ze dus ook als echte poetsdoek in het huishouden.

Als bescherming voor je matrasje

Je kraamzorg zal je dit direct voordoen in de kraamweek. Je legt een hydrofiele doek in een driehoek onder het hoofdje van je baby in de ledikant. En je stopt de uiteinden vast onder het matrasje. Zo hoef je niet iedere dag het beddengoed te wassen, maar alleen de hydrofiele luier.

Inbakeren

Wanneer de hydrofiele luier groot genoeg is, kun je je baby ermee inbakeren.

Bij het verschonen

Leg een hydrofiele luier onder de billetjes en je beschermd je hoes. Heb je een jongetje? Leg dan een luier op het piemeltje, zo word je niet onder geplast.

Slab

Wanneer je baby wat groter is en je gaat over op vaste voeding, zul je merken dat je slabbetjes nodig hebt. Heb je er geen in de buurt? Gebruik dan gewoon een hydrofiele luier. Net zo makkelijk.

Hydrofiele luiers : welke heb je?

Vroeger waren ze vaak alleen in wit en in 70 bij 70 centimeter verkrijgbaar. Tegenwoordig heb je ze in alle soorten en maten. Je kunt het zo bont maken als je zelf wilt. Van neutraal tot hip. Je koopt ze bijvoorbeeld bij Bol.com.

Hydrofiele luiers : tip

Was ze eerst voordat je ze gaat gebruiken. Zo absorberen ze het vocht beter en worden ze zacht. Het materiaal wordt trouwens bij iedere wasbeurt zachter.