Hormonen! Help!

//Hormonen! Help!

Hormonen! Help!

De hormonen, ze zijn een “noodzakelijk kwaad” voor jou als mama en een “noodzakelijk goed” voor jouw kindje tijdens je zwangerschap.

Toen ik net 9 maanden ontzwangerd was, kwamen we erachter dat wij weer in blijde verwachting waren. Of nou ja, ik was zwanger en de hormonen sloegen mij en vooral mijn vriend weer om de oren. Moe, prikkelbaar en emotioneel, daar was ik weer, terwijl ik er net vanaf was!

Toen ik mijn vriend vertelde dat ik hierover ging schrijven, moest hij lachen; “Je kan het door mij laten schrijven, dan hebben mensen een nóg beter beeld.”
Ja-ja mannen, jullie hebben het inderdaad zwaar met de hormonen-tirades die we kunnen hebben, maar we doen het echt niet allemaal expres. En het erge is nog, vaak willen we het zelf niet eens.

Hormonen, wat zijn het?

Oke, we hebben er tijdens (en na) onze zwangerschap last van, maar wat is het nu precies waar we last van hebben? Hormonen zijn chemische stoffen, die een zeer specifieke uitwerking op de organen en weefsels van het lichaam uitoefenen, zowel in de zin van aanzetten als af remmen. Het woord hormonen stamt af van het Griekse woord hormân en dat betekent: aandrijfstoffen. Typisch voor hormonen is verder, dat ze in kleine hoeveelheden, een ontzettend groot  effect hebben.

Waarom hebben we hormonen?

Zwangerschapshormonen zorgen dat je lichaam zich aanpast aan de zwangerschap, dat je baby goed kan groeien én dat de bevalling inzet.
Ondanks dat ze dus super irritant kunnen zijn en in de weg kunnen zitten, hebben ze wel degelijk ook gelukkig nog een goede functie. Ze zorgen voor een goede groei voor jou en je kindje, ze zorgen ervoor dat je niet “dubbel” zwanger kunt worden – ook wel handig, het innestelen van het eitje en het knuffelhormoon zorgt voor het samentrekken van je baarmoeder. Niet geheel onbelangrijk allemaal.

Goed om te weten

Dat is natuurlijk heel erg fijn om daar rationeel in te staan, maar phoe, dat is echt even makkelijker gezegd dan gedaan. Mijn ervaring? Omdat mijn zwangerschappen niet al te ver uit elkaar liggen, ben ik een soort bommetje – zoals mijn vriend mij soms noemt. Ik ben vooral prikkelbaar, ongeduldig, vergeetachtig, ik heb trek in gekke dingen en kan ineens snotteren bij een “emotionele” reclame. Niet echt de meest leuke of handige dingen..

Hoe ga ik er mee om?

In de stress belde ik een vriendin. Ik zou onze afspraak niet halen, er was iets misgegaan met een opdracht, Beau had te veel geplast voor zijn luier en was doorgelekt, kortom, ik was helemaal in de war! “Waarom lukt het me allemaal niet?! Ik ben zo mindful bezig en ik probeer van alles om die stomme hormonen tegen te gaan. Maar kijk me nu!”
Ze moest een beetje lachen om mijn noodkreet maar gaf me daarna de wijze raad het eens niet zo zwaar voor mezelf te nemen. “Het gaat gewoon even niet allemaal zoals je wilt of ooit kon en hoe eerder je daarbij neerlegt, des te beter kan je er mee omgaan.”

Tijdens mijn eerste zwangerschap dacht ik namelijk nog, dat ik niet zo’n last zou hebben van de hormonen omdat ik dat wel allemaal even kon. “Mouwen opstropen en doorgaan!” maar zo ging dat dus even niet.

Mijn tips tegen hormonen

Gelukkig ben ik daar wel een beetje van teruggekomen. Echt gezelliger werd het namelijk niet. Ik telkens boven mijn kunnen en mijn vriend die mij nog minder ging begrijpen. Het werd een spiraal. Nu, ietsjes wijzer, zijn er toch een aantal tips die de hormonenregen een klein beetje aangenamer maken voor mij (en mijn omgeving).

  1. Eet op tijd

Eten is leven, zeker nu! Uitstellen is killing.

  1. Hi lieve ik

Even een momentje echt jij. Niet “omdat het moet” of “omdat het zo lekker praktisch is.” Maar lekker voor jou! Ik ga eens in de zoveel tijd mijn nagels laten doen. Eerder vond ik dat niet nodig en nu voel ik me er een stuk vrouwelijker en verzorgder door terwijl ik lekker aan het uitdijen ben.

  1. Quality time

  • Met je partner

Je bent soms echt even niet de leukste. Oke, hij ook niet maar ik ga er toch een klein beetje vanuit, dat hij (op zijn manier) toch echt z’n best doet. Jij voelt van alles groeien en veranderen in en aan je lijf. Hij een heel stuk minder! Toch is het belangrijk om juist nu elkaar te vinden. Er komt een spannende tijd voor jullie samen aan. Boek een baby-moon, iets om naar uit te kijken en samen van te genieten (en dat hoeft echt niet het duurste van het duurste te zijn).

  • Met je baby

Je voelt je kindje misschien wel schoppen door de dag (of nacht) heen maar heb je ook echt een momentje samen? Of gaat het allemaal aan je voorbij? Zwangerschapsyoga is een hele fijne manier om te connecten met je kindje.

  • Met vriendinnen

Samen even weg, bijvoorbeeld naar de sauna. Ja, daar mag je naar toe als je zwanger bent. Lekker meiden-dingen bespreken.

  1. Blijf bewegen

1x per week sta ik in mijn boksschool waar ik nu een aangepaste training krijg. Ik kan natuurlijk niet alles meedoen maar het bezig zijn en mezelf een beetje uitputten, levert ook weer een heleboel energie op! Ook dansen in de woonkamer met Beau is echt bewegen of lekker stukken wandelen of fietsen met hem, terwijl hij hele verhalen kan brabbelen in zijn wagen of stoeltje, is echt bewegen. Lekker bezig blijven, daar heb je ook een heleboel aan straks tijdens je bevalling. Want dat is topsport!

  1. Bewust worden

Ik was altijd al een maler, je weet wel, als je je bed in stapt dat alles dan ineens 100x zo groot lijkt en alles nu gedaan moet zijn. Gelukkig ben ik erachter dat ik maar aan één ding tegelijk kan denken en zet nu voordat ik ga slapen een slaapmeditatie aan, te vinden op Spotify of YouTube. Echt lekker slapen.

Geef er gedeeltelijk aan toe

Misschien wel de beste tip! En zo komt het, dat ik na mijn uurtje zwangerschapsyoga, in bed lig met een dienblad met daarop een kop thee, een broodje met rookworst, wortels en een schaaltje bitterkoekjespudding! Yes! Heerlijk die hormonen!

Anne Sophie

Anne-Sophie Maigret, 28 jaar

Wij wonen in Den Haag, dicht bij het strand en hebben een lekker druk bestaan. Je kan ons echt zien als een ondernemend gezin. Wij reizen graag, hebben eigen zaken en zijn daardoor eigenlijk altijd onderweg of bezig met van alles. Nooit saai!

Onze eerste zoon Beau is afgelopen maart, 1 jaar geworden. Hij gaat eigenlijk overal met ons mee naar toe en is een heerlijk sociaal en gezellig mannetje.
Op dit moment ben ik zwanger van onze tweede zoon en ben in augustus uitgerekend. Hierdoor heb ik ook een soort snelkookpan in het moederschap gekregen.

De kunst is het vinden van balans, alleen vindt die maar eens! Of het nu gaat om slapeloze nachten, het krijgen van tandjes of hormonen die door je eigen lijf gieren (natuurlijk vaak in combinatie). Want een baby krijgen en een peuter hebben is fantastisch maar gaat niet altijd over rozen. Ik neem je er graag in mee hoe ik denk alle ballen een beetje hoog te houden, of juist niet..

Je kan mij ook volgen op instagram.com/as.maigret en annesophiemaigret.nl

2019-04-15T12:29:07+02:00

Neem even een momentje..

Om onze privacy verklaring te lezen en kennis te nemen van de gegevens die wij van je opslaan. Klik op 'AVG Instellingen' om je eigen instellingen te beheren.

Privacy verklaring | Sluiten
AVG Instellingen