Een hoge bloeddruk of juist een lage bloeddruk tijdens je zwangerschap. Het komt allebei vaak voor. Tijdens je zwangerschap kan de bloeddruk namelijk alle kanten opschieten. Het is één van de meest voorkomende zwangerschapskwalen. Ongeveer 10 tot 15% van de vrouwen krijgt last van een hoge bloeddruk tijdens een eerste zwangerschap. Wat is eigenlijk normaal, waardoor wordt een hoge of lage bloeddruk veroorzaakt en wat kun je doen?
Bloeddruk tijdens de zwangerschap : wat is het?
De bloeddruk is de hoeveelheid druk die je bloed uitoefent op je bloedvaten. Het bloed wordt rondgepompt door het samentrekken en ontspannen van je hart. Wanneer de verloskundige je bloeddruk opmeet kijkt zij naar twee waarden. De bovendruk en de onderdruk. De bovendruk is de druk tijdens het samentrekken van je hart, dan is de druk het hoogst. De druk die er in bloedvaten ontstaat tijdens het ontspannen van je hart noem je de onderdruk, op dat moment is de druk het laagste.
Bloeddruk tijden de zwangerschap: wat zijn de normale waarden?
Wanneer je niet zwanger bent zijn 120/80 de gemiddelde waarden van de boven en onderdruk. Maar het kan zijn dat je van nature een lage bloeddruk hebt. Dan is de gemiddelde waarde van 120/80 voor jou al hoog. Vanaf dat je bij de verloskundige komt wordt direct je bloeddruk opgemeten zodat zij een beeld krijgt van jouw normale waarde.
Tijdens je zwangerschap is het namelijk normaal dat deze waarden gaan veranderen. Een normaal verloop van de bloeddruk tijdens de zwangerschap is een daling in de eerste zes maanden en de laatste 3 maanden stijgt het weer naar het oude niveau of soms iets hoger. De verloskundige meet ieder bezoek je bloeddruk om dit te monitoren Wanneer je een hoge bloeddruk hebt (hypertensie) zal zij de maatregelen met jou bespreken.
Lage bloeddruk tijdens de zwangerschap
Heb jij ook weleens het idee dat je flauwvalt of dat je een beetje draaierig bent wanneer je te snel opstaat? Grote kans dat je een lage bloeddruk hebt. Dit komt vaak voor in de eerste 6 maanden van de zwangerschap. Met een piek vanaf maand 4. In je lichaam groeit natuurlijk een baby, er worden allerlei extra bloedvaten aangemaakt en de placenta groeit. Dit heeft allemaal extra bloed nodig. Dit wordt niet allemaal in één keer aangemaakt, maar dat gaat geleidelijk. Dus de vraag is eigenlijk groter dan de hoeveelheid bloed die je op dat moment hebt. Dat is niet erg, normaal zelfs. Maar dat veroorzaakt tijdelijk een lagere bloeddruk waardoor je wat moe en licht in je hoofd kunt zijn. Wanneer je 7 maanden zwanger bent, heeft je lichaam zich afgestemd op de vraag en stijgt je bloeddruk weer.
Een lage bloeddruk is dus niet gevaarlijk. Je baby heeft hier verder ook geen last van. Alleen jij kunt dus last hebben van vermoeidheid, duizeligheid en flauwvallen. Sta rustig op en eet en drink regelmatig iets om dit tegen te gaan.
Hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap
10 tot 15 % van de zwangeren krijgt last van een hoge bloeddruk tijdens een eerste zwangerschap. Met name in de laatste fase, na de 7 maanden zwangerschap. Een hoge bloeddruk wordt ook wel hypertensie genoemd. Wanneer je onderdruk boven de 90 uitkomt, heb je een hoge bloeddruk. Je wordt dan extra in de gaten gehouden door de verloskundige. Vaak heb je verder geen kwalen, maar soms krijg je wel klachten. Dat kan duiden op een zwangerschapsvergiftiging.
Hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap: oorzaken?
Een hoge bloeddruk treedt het meest op tijdens een eerste zwangerschap. Wanneer je voor een tweede (of volgende) keer zwanger bent en de bloeddruk was licht verhoogd bij de eerste, dan is de kans groot dat het nu normaal verloopt. Had je echter bij de eerste zwangerschap een ernstig verhoogde bloeddruk, dan is de kans groot dat je dit weer zult ervaren. Vaak wel minder ernstig dan bij de eerste.
Je kunt een hoge bloeddruk tijdens je zwangerschap niet echt voorkomen. Tenzij je rookt, dat is wel een risicofactor. De exacte oorzaak is niet echt bekend. Wel wordt het door de wetenschap gelinkt aan de aanmaak van zwangerschapshormonen. Er zijn nog wel andere risicofactoren bekend waardoor de kans groter is dat je te maken krijgt met een hoge bloeddruk tijdens je zwangerschap: meerlingzwangerschap, van nature een hoge bloeddruk, moeder of zussen met een hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap (dan heb je zelfs 5 keer meer kans om dit zelf ook te krijgen), een eerdere zwangerschap met hypertensie, diabetes, vaat- en nierziekten en sommige auto immuunziekten.
Hoge bloeddruk : wat zijn de symptomen?
Vaak heb je geen klachten maar bij een ernstige hoge bloeddruk kun je klachten krijgen als:
- Hoofdpijn
- Sterretjes zien
- Vaag zien
- Lichtflitsen
- Strakke band gevoel boven in je buik
- Tintelingen in je vingers
- Misselijkheid en overgeven
- (Plots) vasthouden van vocht
Heb je last van bovenstaande klachten? Of twijfel je? Neem direct contact op met je verloskundige of begeleidend specialist. Het kan zijn dat je een zwangerschapsvergiftiging hebt.
Hoge bloeddruk : wat kun je doen?
Wanneer je een hoge bloeddruk hebt, zal de verloskundige je begeleiden. Je kunt gewoon blijven bewegen, dat is juist goed. Vroeger kreeg je weleens het advies om minder zout te eten, maar dat is achterhaald. Je kunt gewoon dezelfde hoeveelheid zout blijven eten. Vaak wordt wel geadviseerd om het iets rustiger aan te gaan doen. Soms krijg je bloeddrukverlagende medicijnen voorgeschreven. Wanneer er sprake is van een extreem hoge bloeddruk word je direct doorgestuurd naar de gynaecoloog.
Wanneer je weet dat je een hoge bloeddruk hebt, houd je zelf ook goed in de gaten of je een van de andere symptomen herkend.
Ga regelmatig op je linkerzij liggen. Dat bevordert de bloedtoevoer van je placenta naar je baby
Hoge bloeddruk en behandeling
De enige manier om van de hoge bloeddruk af te komen is bevallen. Nu is dat soms nog te vroeg en krijg je bloeddruk verlagende medicijnen voorgeschreven. Deze zorgen dat de bloeddruk niet verder stijgt. Soms word je in het ziekenhuis opgenomen, meestal wanneer je eiwit in je urine hebt, je onderdruk hoger is dan 100, afwijkende bloeduitslagen hebt of je baby een groeiachterstand heeft. De gezondheid van jou en je baby worden dan continue in de gaten gehouden. Er wordt afgewogen of de baby en jij beter af zijn wanneer je wel of niet zou bevallen, Het kan zijn dat je baby vroeger gehaald wordt om de gezondheid van jullie te bewaken. Na de bevalling neemt je bloeddruk weer snel af. Wel kun je nog langere tijd last heb van andere kwalen wanneer je een ernstige vorm van zwangerschapsvergiftiging als Pre-eclampsie of het HELLP syndroom had. Gelukkig komt dit weinig voor.
Hoge bloeddruk en je baby
Het kan zijn dat de bloedtoevoer naar je baby afneemt. Je bloedvaten zijn dan vernauwd. Je baby krijgt daardoor minder zuurstof en voedingsstoffen binnen Het kan daardoor een groeiachterstand oplopen. De verloskundige en/ of gynaecoloog monitoren de groei van je baby en beoordelen bij een extreem hoge bloeddruk de gezondheid van jouw en je baby.
Ga wanneer je een hoge bloeddruk hebt, regelmatig op je linkerzij liggen, dat is bevorderlijk voor de doorstroming van je placenta.
Bron: