Regelmatig krijg ik in mijn praktijk vragen van ouders over hoeveel slaap hun kind nu eigenlijk nodig heeft? Want een kind dat goed en voldoende slaapt kan beter omgaan met alle mentale en fysieke inspanningen die gedurende de dag op hem afkomt. Maar hoe weet je nu of je kind genoeg slaap krijgt? In dit artikel vind je een aantal vuistregels die je hierbij kunnen helpen.

Slaap is één van onze belangrijkste brandstoffen. We hebben het allemaal nodig om geestelijk en lichamelijk te kunnen functioneren maar voor kinderen is slaap helemaal essentieel. Goed en voldoende slaap bevordert hun groei, ontwikkeling en gezondheid. Voldoende slaap zorgt ervoor dat ze geestelijk en lichamelijk kunnen uitrusten, indrukken en inspanningen kunnen verwerken en zich kunnen opladen voor een nieuwe dag.

Maar hoeveel slaap heeft je kind nu eigenlijk nodig?

Kinderen zijn verschillend en hebben niet allemaal evenveel slaap nodig. Daarom is het lastig om precieze cijfers te geven. Wat de tabel hieronder aangeeft is hoeveel gemiddeld aantal uren slaap een kind op een bepaalde leeftijd nodig heeft. En dus niet het aantal uren dat kinderen moeten slapen. Maak je daarom geen zorgen als je kind meer of minder dan het gemiddelde slaapt.

Leeftijd
mnd
Middag
uren
Aantal dutjesNacht
uren
Totaal
uren
0 – 35-610-1114 – 17
3 – 631112 – 15
9 – 12321112 – 15
13 – 1831/211½11 – 14
18+2111½11 – 14
241½ – 2½111½13
361111½12½
4811½12
6011½11½
7211½11½

Hoeveel slaapt een baby?

Baby’s slapen in het begin het grootste deel van de dag om alle nieuwe indrukken en inspanningen te verwerken. Al heel snel komt daar verandering in. In het begin doet een baby 3 middagslaapjes per dag. Rond de 6 maanden wordt dit slaapritme aangepast naar 2 middagslaapjes per dag. Sommige kinderen gaan rond hun eerste jaar al over van twee naar één middagslaapje per dag. Slaapt je kind met vrij korte slaapjes, dan kun je proberen geleidelijk aan een overgang te maken van twee naar één middagslaapje. Dit kun je bijvoorbeeld doen door het middagslaapje steeds met 15 minuten in te korten. Breng je kind dan ‘s avonds wel wat eerder naar bed.

Wanneer en hoe stoppen met het middagdutje?

Tussen de 3 jaar en 4 jaar stoppen de meeste kinderen met hun middagslaapje. Zolang je in de overgangsfase zit, doe je er als ouder verstandig aan om toch even een rustmoment in te bouwen. Geef je kind even de kans om bijtanken door het gewoon op de bank te laten hangen met een boek, te laten tekenen of laat het even naar de TV/iPad kijken. Zo krijgt het toch de rust die het nodig heeft waardoor het de rest van de dag ook goed door komt. Probeer te vermijden dat je kind aan het einde van dag nog even een kort dutje doet. Want hiermee vergroot je de kans dat het ’s avonds niet makkelijk kan gaan slapen omdat het dan niet moe genoeg is waardoor het een te korte nacht maakt.

Zodra de basisschoolfase zich aandient is het slapen ’s middags echt voorbij en wordt het moment waarop ze ’s avonds naar bed gaan heel belangrijk. School kost immers veel energie en inspanning. Dat geldt ook voor de naschoolse activiteiten en hobby’s, zoals sport- of muziekles. Daarom is het belangrijk dat je kind goed uitgerust is en dus op tijd naar bed gaat.

Let naast het gemiddeld aantal uren slaap ook goed op de slaapsignalen die je kind afgeeft en zijn gedrag. En vergeet daarbij niet elke avond je vaste bedritueel te volgen.

Lees ook mijn andere artikel:

Nicole

Hi, ik ben Nicole Fouchier, gecertificeerd baby- en kinderslaapconsulent en het gezicht achter ‘Duimelot slaapcoaching’. Met plezier was ik fulltime actief in de marketing en communicatie branche, maar toen ik moeder werd, haalde ik niet langer voldoening uit mijn baan. Ik wilde bewuster leven en mijn passie voor kleine kinderen, slapen, liefdevol en intuïtief grootbrengen ontplooien. Nu begeleid en adviseer ik ouders met kinderen vanaf 4 maanden tot 6 jaar oud, die slaapproblemen of slechte slaapgewoonten hebben. De komende tijd behandel ik diverse thema’s over slaapproblemen van jonge kinderen en beantwoord ik vragen van bezoekers van het Zwangerschapsloket.