Als je op het moment zwanger bent of van plan bent om dit binnenkort dit te gaan proberen met je partner, dan is het zeker een strak plan om eens goed naar je zorgverzekering te kijken. Zowel tijdens de zwangerschap als tijdens de bevalling en kraamperiode zul je namelijk extra zorgkosten maken. Een deel hiervan zal vergoed worden vanuit je basisverzekering, wat je verplicht bent om af te sluiten in Nederland. Voor sommige andere kosten zul je daarentegen wel zelf op moeten draaien. Als je dit liever niet wilt dan kun je ervoor kiezen om voor 2021 je aanvullend te verzekeren. Een nieuwe zorgverzekering kiezen kan dan dus nodig zijn. Hieronder in dit artikel kun je meer lezen over dit onderwerp.
Wat zal de basisverzekering in 2021 vergoeden?
Zoals net al genoemd is, zal de basis van de zorgverzekeringen in 2021 een aantal kosten dekken als je zwanger bent. Dit geldt onder meer voor de noodzakelijke, prenatale echo’s, maar ook voor de prenatale testen bij een medische indicatie. Daarnaast zal ook de verloskundige hulp gedekt worden door de basisverzekering, wat ook geldt voor fysiotherapie als je last hebt van zwangerschapsincontinentie. Bovendien zullen de huisartskosten tijdens je zwangerschap, bevalling en kraamperiode ook vergoed worden door je zorgverzekeraar. Kies je ervoor om thuis te bevallen? Dan zullen deze kosten ook gedekt worden door je zorgverzekering. Ditzelfde geldt voor de kraamzorg die je thuis zult ontvangen. Daarnaast zal een ziekenhuisbevalling met medische noodzaak ook vergoed worden door de verzekeraar. Dit is in principe alles dat de basisvorm van een zorgverzekering in 2021 zal vergoeden voor zwangere vrouwen.
Welke aanvullende verzekeringen kun je in 2021 afsluiten?
Voor sommige vrouwen die zwanger zijn of zwanger willen worden de kosten die gedekt worden door de basisverzekering genoeg. Zij hoeven geen aanvullende verzekeringen. Toch zijn er ook genoeg andere vrouwen die juist wel aanvullende verzekeringen willen afsluiten naast hun basis zorgverzekering. Zo kun je ervoor kiezen om extra fysiotherapie af te sluiten als aanvullende verzekering. Daarnaast is het ook mogelijk om dit te doen voor zwangerschapscursussen en prenatale testen zonder medische indicatie. Als je kraamzorg in het ziekenhuis nodig hebt zonder medische indicatie dan kun je dit tevens afsluiten, net zoals een kraampakket en het huren of het kopen van een TENS-apparaat. Daarnaast is het ook mogelijk om een aanvullende verzekering af te sluiten voor zowel je eigen bijdrage aan poliklinische bevalling zonder medische indicatie en je eigen bijdrage aan kraamzorg en extra kraamzorg.
Wat is je eigen risico en eigen bijdrage?
Een deel van de zorgkosten zal onder je eigen risico vallen. Dit houdt in dat je de eerste 385 euro van de kosten zelf moet betalen in 2021. Als het bedrag boven de 385 euro uitkomt dan zal de zorgverzekeraar deze kosten vergoeden. Je hoeft dan zelf dus niets meer te betalen. In principe kun je ervoor kiezen om je eigen risico te verhogen. Als je dit doet dan zul je een korting op je premie krijgen. Toch is dit niet verstandig doordat de kans groot is dat je rondom je zwangerschap meer zorg nodig zult hebben. Ook zul je voor een paar behandelingen zelf een deel van de kosten moeten betalen. Dit wordt de eigen bijdrage genoemd. Dit zul je onder meer moeten doen bij een poliklinische bevalling zonder medische indicatie, kraamzorg en prenatale testen zonder medische noodzaak. Voor je eigen bijdrage kun je jezelf dus aanvullend verzekeren. Je eigen bijdrage zal dan vanuit de aanvullende verzekering betaald worden, waardoor je dit niet meer zelf hoeft te betalen. Natuurlijk betaal je voor de aanvullende verzekering wel extra premie.