Iedere zwangere vraagt zich af hoe de bevalling zal zijn. Is het je eerste, dan weet je helemaal niet wat je te wachten staat. Maar ook als je al een kindje hebt, is het nog de vraag hoe de bevalling zal verlopen. Een bevalling kun je niet plannen (helaas, vergeet het maar) en is iedere keer weer anders. De bevalling verloopt altijd wel in een aantal fases. Hoe lang de verschillende fases duren en of het allemaal natuurlijk verloopt is bij iedereen weer anders.

Wat zijn de fases van de bevalling?

Wij vroegen het aan verloskundige Wendy van Verloskundigcentrum Breda.

Ontsluitingsfase

De baarmoedermond gaat verstrijken (=dunner worden). Wanneer deze dun en plat is, begint het ontsluiten (open gaan van de baarmoeder). Dan is de ontsluitingsfase begonnen. Langzaam (of heel snel) opent je baarmoeder van 0 naar 10 centimeter. Bij een eerste baby duurt het gemiddeld 1 centimeter per uur. Deze fase duurt dan gemiddeld 10 tot 12 uur bij een eerste baby. Dit is een gemiddelde, het kan dus bij jou veel korter of langer duren.

Uitdrijvingsfase

Bij 10 centimeter ontsluiting, een voldoende ingedaald kindje en goede persweeën start de uitdrijvingfase. Dit duurt gemiddeld een uur bij het eerste kindje. Een uur van hard werken voor de moeder! Kenmerkend zijn twee stapjes vooruit en 1 achteruit. Heb je al eerder een kindje op een natuurlijke manier ter wereld gebracht? Dan is de kans groot dat je maar een paar keer hoeft te persen.

Nageboorte van de placenta

Wanneer je denkt dat je klaar bent, voel je opnieuw weeën. De placenta komt los en moet ook nog je lichaam verlaten na je baby (binnen een uur). Mocht het niet vanzelf geboren worden, wordt deze operatief verwijderd.

Wat je kunt verwachten het eerste uur na de bevalling? en bekijk ook de tips voor het eerste uur. 

Geen zin om te lezen? Bekijk het filmpje:

Misschien ook interessant:

Wendy Verhagen

Wendy Verhagen

Ik ben sinds 1999 verloskundige bij het Verloskundigcentrum in Breda. Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in bevallingen en zwangerschappen. Dat ik verloskundige zou worden, was voor mij van jongs af aan een feit.

Verloskundigcentrum Breda