Al voordat ze worden geboren zijn baby’s al aan het leren. In het eerste levensjaar leren ze meer dan in iedere andere periode in hun leven. De eerste duizend dagen vormen de basis van het toekomstige leervermogen van je kindje. Het is dus belangrijk om je baby zoveel mogelijk verschillende (zintuiglijke) ervaringen te bieden om zo de ontwikkeling te stimuleren.

Zingen voor je kleintje

Baby’s vinden het heerlijk als je voor ze zingt. Ze kunnen de woorden weliswaar nog niet begrijpen, maar ze letten zeker op jouw klanken, gezichtsuitdrukkingen en bewegingen. Door liedjes en versjes voor je kindje te zingen stimuleer je de taalontwikkeling. Ook is dit een mooi momentje om met je kind te bonden. 

Vooral repetitieve liedjes en versjes helpen je kind om spelenderwijs woordjes te leren. Door bij een liedje te klappen of andere herkenbare bewegingen te maken, stimuleer je de kleine om mee te bewegen en mee te doen.

Muziek luisteren

Kleine kindjes komen tot rust van klassieke muziek en de bekende wiegeliedjes. Zelfs het geluid van de stofzuiger of wasmachine kan kalmerend op ze werken, omdat de geluiden lijken op de geluiden in de baarmoeder, net als het geluid van jouw stem. Het grootste kalmerende effect heeft het ritmische geluid van jouw hartslag. 

Vanaf een leeftijd van zo’n zeven maanden kan je kleintje ritmisch meebewegen op muziek en herhalende bewegingen maken.  Rond de eerste verjaardag gaat je kindje vaak met de voetjes stampen en met de handjes klappen op een manier dat overeenkomt met het ritme van de muziek. Muzikale ervaringen zijn zeer belangrijk voor de ontwikkeling en het leerproces, voornamelijk op het gebied van taalvaardigheid en het vermogen om contact te maken met anderen.

Samen spelen

Jouw baby is gigantisch nieuwsgierig en krijgt iedere dag weer veel nieuwe prikkelt. Samen spelen is een heerlijke manier om interactie aan te gaan met je kleintje, maar het is ook een belangrijke bron van ontwikkeling. Door spelletjes te spelen ondersteun je de motorische ontwikkeling van je baby. 

Ga bijvoorbeeld met je partner en je baby op je buik op een mat liggen en rol een bal over de grond heen en weer. Je kindje volgt de bal met de ogen, wat erg goed is voor de ontwikkeling van de oogspieren, en versterkt ook de nek, rug en buikspieren door het liggen op de buik. Deze spieren zijn noodzakelijk om straks te kunnen kruipen. 

Je baby kan zichzelf ook urenlang vermaken met het juiste speelgoed. Een babygym is speciaal ontworpen ter stimulatie van de ontwikkeling van jouw baby. Met dit speelgoed traint je kindje de motorische vaardigheden en ook leert je kleintje verschillende vormen, geluiden, figuren en kleuren onderscheiden. 

Benoem wat je doet

Sommige ouders vinden het lastig om tegen hun baby te praten. Benoem wat je gaat doen zodat je de taalontwikkeling stimuleert en je kindje weet wat hem of haar te wachten staat. Zeg bijvoorbeeld ‘Je gaat nu lekker in de stoel zitten omdat je gaat eten’ of ‘Ik ga je kleertjes uittrekken en dan ga je lekker in bad’. 

Ben jij benieuwd hoe je kindje het doet? Zo ziet de motorische ontwikkeling van een baby tot peuter eruit.