Hoe krijg ik mijn tweeling zindelijk? Luiers uit, laarzen aan.

/, Momlife/Hoe krijg ik mijn tweeling zindelijk? Luiers uit, laarzen aan.

Hoe krijg ik mijn tweeling zindelijk? Luiers uit, laarzen aan.

Routineus druk ik mijn gezicht tegen mijn dochter haar kont (net zoals alle andere ouders dat ongegeneerd doen) om te checken wat daar in die broek gebeurd is. Ik denk er niet eens meer over na. Of ze nog niet zindelijk is? Nee, ik ben het avontuur nog niet aangegaan. Voor moeders van deze generatie is de leeftijd waarop je kind zindelijk is een soort trofee. Het lijkt wel een wedstrijd. Hoe eerder zindelijk, hoe beter de opvoeding. Mijn kind is bijna drie en draagt nog een luier, dus ik ben een hele slechte moeder….

Zindelijkheid bij een tweeling: een dubbele uitdaging

Zodra mijn kind interesse begint te tonen voor mijn eigen wc bezoek, weet ik dat het moment is gekomen. En JA, dat moment heb ik bij de tweeling een tikkeltje uitgesteld. Ik had inmiddels al wat ervaring en wist dat het zindelijk maken van een peuter een tijdrovende klus is. En voor een tweeling een dubbele uitdaging. Gelukkig was de tweeling nog geen vier en de zomer in aantocht. Een ideaal moment om te beginnen aan deze klus.

Luiers uit

Aangezien de moderne luiers van tegenwoordig ervoor zorgen dat peuters niet voelen dat ze plassen, beginnen we met het uittrekken van de luiers en vervangen deze door ondergoed. Twee mooie potjes en het feest kan beginnen. Mijn man en ik overwonnen onze gêne en lieten onze dames toe tijdens een bezoek aan het kleinste kamertje. We plassen en poepen gezellig samen. Wc papier pakken en handen wassen, reuze interessant. De boodschap was duidelijk, de plas en poep moeten in de wc. En het is vooral heel erg leuk, dat zindelijk worden. En het maakt mamma echt niet uit dat jullie straks als enigste van de hele school, op jullie vierde, nog niet op de wc kunnen plassen…..

Help, de eerste druppels maken geluid!

Potjes in het zicht en kannen limonade op de tafel. Aangemoedigd met het vooruitzicht van een afzichtelijke Frozen jurk zaten de dames om de minuut op de pot om er een druppel uit te persen. En toen dat uiteindelijk ook lukte, was de schrik groot. Ik had werkelijk alles al meegemaakt bij de voorgaande kinderen, maar schrikken van het geklater van een plas nog niet. Na wat gesnuffel op internet bleek een luier in de pot de oplossing.

Waarom kaplaarzen de oplossing zijn

Zoals het potje thuis plast, plast het nergens. Maar we kunnen niet eeuwig in huis blijven. Het was tijd om de zindelijkheidstraining buitenshuis voort te zetten. Zorgvuldig stippelde ik de route uit langs alle mogelijke openbare plas gelegenheden. Schone kleding in de tas en daar gaan we. Of je het nou wil of niet, je gaat toch om de tien minuten vragen of ze misschien moeten plassen. En natuurlijk op het moment ver verwijderd van een wc en middenin een drukke winkel in de eindeloze rij, is het zover. Ik probeer het moment nog wat te rekken, maar het is al te laat. Er verschijnt een enorme plas onder de doorweekte ballerina’s van mijn beteuterde dochter. Tegen de tijd dat ik een dweil bij het personeel heb geregeld, zijn meerdere mensen door de enorme plas geglibberd en staat het schaamrood mij op de kaken. Schattige leren schoentjes die ik werkelijk nooit meer schoon krijg en dweilen tot ik er bij neerval, zijn de dagelijkse kost. Kaplaarzen blijken de oplossing. Ideaal als opvangbak, scheelt een hoop troep. Even onder de kraan en klaar.

Number two

We gaan over naar stap twee. De wc. Het is letterlijk een behoorlijke stap omhoog, dus we schaffen een krukje en een wc verkleiner aan, zodat de dames in de juiste zithouding op de wc kunnen plaatsnemen. De plas hebben we snel onder de knie, maar de poep is een behoorlijke uitdaging. Het is iets met loslaten. Waar ik het voornamelijk vind stinken, zien kinderen het als een deel van zichzelf. En om daar zomaar afscheid van te nemen en in een gat te laten verdwijnen is dus nogal een dingetje.

Lang leve de tweelingen strijd

Waar de een weigerde om los te laten, was de ander niet van de wc af te slaan en toonde ons met trots haar geproduceerde kleiwerk. Hebben wij even mazzel met een reserve exemplaar. Het heeft alles te maken met die eeuwige eindeloze tweelingen strijd. In dit geval werkelijk een geschenk uit de hemel. Na een aantal weken was ook nummer twee trotse eigenaar van een heus poepdiploma. Het is gelukt. Saar en Suus zijn zindelijk. In een poep en een scheet zullen we maar zeggen……

Bekijk ook het filmpje:

Lees ook mijn andere artikelen:

Annemarie

Annemarie Geerts 41 jaar. Zeven kinderen….

‘Ja, wij hebben zeven kinderen! En ja, daar hebben wij bewust voor gekozen!’ Als moeder van een groot gezin, ben ik altijd bezig met het beantwoorden van de meest idioten vragen. Ja, allemaal van dezelfde man. Nee, het is nu nog niet klaar. Nee, we zijn niet gelovig. En nee het is inderdaad niet van deze tijd, ik weet het.

Waar de ene moeder haar handen al vol heeft aan één kind, kan het gezin voor mij niet groot genoeg zijn. Ik geef je graag een kijkje in mijn leven. Ik heb voor ieder wat wils. Van een irritante puber tot een schattige baby van 10 maanden. Ik heb het allemaal!

Volg mij ook op instagram.com/prinsessenspul of op  youtube.com/user/prinsessenspul

2018-03-25T16:45:44+02:00

Neem even een momentje..

Om onze privacy verklaring te lezen en kennis te nemen van de gegevens die wij van je opslaan. Klik op 'AVG Instellingen' om je eigen instellingen te beheren.

Privacy verklaring | Sluiten
AVG Instellingen