Hoogbegaafdheid is een combinatie van een uitzonderlijke intelligentie, veel creativiteit en een groot doorzettingsvermogen. Hoogbegaafde kinderen zijn niet zomaar slim, maar uitzonderlijk intelligent. Bovendien beschikken hoogbegaafde kinderen over uitzonderlijke vaardigheden en talenten.

Is jouw kind duidelijk slimmer dan de andere kinderen in de klas? Dan kan het zo zijn dat je zoon of dochter hoogbegaafd is. In dit artikel lees je hoe je een hoogbegaafd kind herkent. Zo sommen we op deze pagina de 10 belangrijkste kenmerken van hoogbegaafdheid op.

Een hoogbegaafd kind heeft meer uitdaging nodig

Voor een hoogbegaafd kind zijn de standaard taken in de klas eigenlijk te gemakkelijk. Een hoogbegaafd kind heeft dan ook behoefte aan extra uitdaging. Hoogbegaafde kinderen doen bijvoorbeeld extra opdrachten in de klas of maken graag extra moeilijke sommen. Dit doen ze zonder enige moeite, simpelweg omdat ze erg intelligent zijn.

Een hoogbegaafd kind is creatief

Hoogbegaafde kinderen zijn niet alleen erg intelligent, maar zijn bovendien creatief. Een hoogbegaafd heeft een levendige verbeelding en vindt het leuk om te fantaseren. Voor een hoogbegaafd kan het zelfs moeilijk zijn om de realiteit en de verbeelding los van elkaar te zien: deze worden vaak door elkaar gehaald. Zeker op jonge leeftijd komt dit veel voor.

Een hoogbegaafd kind is erg nieuwsgierig

Ieder kind heeft een zogeheten ‘waarom-periode’. In de ‘waarom-periode’ moet je als ouder continu vragen beantwoorden. Bij hoogbegaafde kinderen houdt deze periode extra lang aan. Dit komt omdat een hoogbegaafd kind erg nieuwsgierig is. Hij of zij wil alles over allerlei uiteenlopende onderwerpen weten en stelt je dan ook veel vragen.

Een hoogbegaafd kind heeft een groot doorzettingsvermogen

Juist als een oefening iets te moeilijk is, streeft een hoogbegaafd kind ernaar om de oefening helemaal af te maken. Hoogbegaafde kinderen hebben namelijk een groot doorzettingsvermogen. Ze vinden het uiterst belangrijk om al hun taken af te ronden, ook als de taken eigenlijk iets te lastig zijn. Een moeilijke taak stimuleert een hoogbegaafd kind juist om door te zetten.

Een hoogbegaafd kind heeft een oude ziel

Hoogbegaafde kinderen hebben vaak een oude ziel. Ze trekken graag naar oudere kinderen toe of vinden het leuker om tussen de volwassenen te zitten op een verjaardag, dan met de kinderen te spelen. Dit is niet zo vreemd. Hoogbegaafde kinderen zien de wereld namelijk anders dan ‘gewone’ kinderen. Hierdoor voelen ze niet altijd aansluiting met leeftijdsgenoten, maar wel met oudere kinderen en/of volwassenen.

Een hoogbegaafd kind is erg geconcentreerd

Voor veel andere kinderen is het lastig om zich lang te concentreren op één taak. Zij laten zich afleiden door omgevingsgeluiden, maar ook door spulletjes op tafel, kinderen in de klas en ga zo maar door. Een hoogbegaafd kind vindt het niet moeilijk om zich langere tijd te concentreren. Sterker nog, het gemiddelde hoogbegaafde kind vindt het heerlijk om urenlang huiswerk te maken of lekker te puzzelen zonder gestoord te worden.

Een hoogbegaafd kind heeft een ijzersterk geheugen

Zeg iets tegen een hoogbegaafd kind en hij of zij weet het weken later nog steeds, tot in detail. Ook dingen die een hoogbegaafd kind op televisie ziet, in een boek heeft gelezen of gewoon ergens heeft opgevangen, blijft hij of zij wekenlang onthouden. Heeft je kind een ijzersterk geheugen, dan kan dit zeker duiden op hoogbegaafdheid.

Een hoogbegaafd kind is perfectionistisch

Hoogbegaafde kinderen leggen de lat erg hoog voor zichzelf. Een 6 op school is niet goed genoeg en eigenlijk zijn ze ook niet blij met een 7. Ook als de ouder duidelijk maakt dat een 6 of 7 goed genoeg is, zal een hoogbegaafd kind dit niet snel geloven. Dit komt simpelweg omdat een hoogbegaafd erg perfectionistisch is. Bovendien zijn hoogbegaafde kinderen vaak erg kritisch. Niet alleen op zichzelf, maar ook op hun omgeving. Ook aan de omgeving stellen ze hoge eisen, al zijn deze minder hoog dan de eisen die ze zichzelf stellen.

Een hoogbegaafd kind is gevoelig

Een hoogbegaafd kind vindt de mening van andere mensen erg belangrijk. Dit komt omdat hoogbegaafde kinderen extra gevoelig zijn. Bovendien hebben ze een groot rechtvaardigheidsgevoel. Ze vinden het belangrijk om anderen goed te behandelen en zijn dan ook extra lief voor papa en mama. Ook broertjes en zusjes worden heel lief behandeld door hoogbegaafde kinderen.

Een hoogbegaafd kind slaapt niet graag

Voor hoogbegaafde kinderen is er altijd wel iets te zien, te doen, te beleven en te ontdekken. Slapen vinden ze dan ook zonde van hun tijd. Bovendien is slapen niet gemakkelijk voor een hoogbegaafd kind, want de hersenen van een kind met hoogbegaafdheid draaien altijd door. Hierdoor is inslapen een stuk lastiger.

Ligt jouw kind vaak nog lang wakker als je hem of haar eenmaal naar bed hebt gebracht? Dan kan dit duiden op hoogbegaafdheid. Ook als je kind altijd vroeg opstaat, ook op latere leeftijd, kan dit betekenen dat hij of zij hoogbegaafd is.

Hoogbegaafd of niet?

Herken jij een of meerdere kenmerken van hoogbegaafdheid bij jouw zoon of dochter? Dan is de kans zeker aanwezig dat jouw kind hoogbegaafd is. Om te achterhalen of er inderdaad sprake is van hoogbegaafdheid, kun je jouw kind een hoogbegaafdheidstest laten doen. Deze test geeft een goede indicatie van het ontwikkelingsniveau van je kind op dat moment. Je kunt de test op latere leeftijd afnemen, maar dit is ook al mogelijk vanaf een leeftijd van 2,5 jaar.

Wij raden je aan om jouw kind zo snel mogelijk te laten testen op hoogbegaafdheid, mocht je vermoeden dat je zoon of dochter hoogbegaafd is. Blijkt dat je kind inderdaad hoogbegaafd is, dan kun je hier namelijk goed op inspelen. Doe je dit al op jonge leeftijd, dan kan je kind zich veel beter ontwikkelen. Op deze manier kun je simpelweg nog beter op de hoogbegaafdheid van je kind inspelen en dit is erg belangrijk.

Heb je na het lezen van deze tien tips nog meer informatie nodig over het onderwerp hoogbegaafdheid, dan raden wij je aan om een kijkje te nemen op de website zobegaafd.nl

Zobegaafd.nl is een informatieve website die zich primair richt op medische en lifestyle gerelateerde onderwerpen, waarbij betrouwbaarheid en objectiviteit hoog in het vaandel staan. We onderscheiden ons van de talloze andere websites door een redactie die bestaat uit professionals voor de diverse onderwerpen. Wij schrijven artikelen over: ADHD & ADD, autisme, hoogbegaafdheid, dyslexie & dyscalculie, dementie, intelligentie, stress, angst, depressies, hoogsensitiviteit, mindfulness & meditatie en nog veel meer.