De hielprik bij je pasgeboren baby. Wanneer je baby een paar dagen oud (3 tot 7 dagen) is, wordt de hielprik afgenomen. Maar waarom? Wat is het doel? En zijn er bijvoorbeeld kosten aan verbonden?

Hielprik baby : wat is het?

Er worden enkele druppels bloed uit de hiel van je baby afgenomen door een prikje. Dit bloed wordt onderzocht in het laboratorium op 17 ernstige afwijkingen. De komende jaren wordt de screening uitgebreid naar 31 ziekten. Wanneer deze ziekten vroegtijdig opgespoord en behandeld worden, voorkomt of beperkt dit in veel gevallen ernstige schade aan de geestelijke en lichamelijke ontwikkeling van je baby. Het betreffen ziekten aan de schildklier, bijnier, stofwisselingsziekten, erfelijke vorm van bloedarmoede en taaislijmziekte.

Hielprik baby : verplicht?

Het is niet verplicht om de hielprik te laten afnemen. Er wordt altijd eerst om je toestemming gevraagd. Zo’n 99,8% van alle ouders in Nederland laat de hielprik uitvoeren. Niet zo gek. Het is in het belang van je baby om dit wel te laten uitvoeren. Vroegtijdige opsporing van deze ziekten kan de mogelijke schade aanzienlijk beperken.

Hielprik baby : wat kost het?

Niets, het is gratis. De kosten worden volledig vergoed.

Hielprik : moet ik dat aanvragen?

Nee, zodra je de geboorteaangifte hebt gedaan bij het gemeentehuis (binnen 3 dagen) volgt er automatisch binnen een paar dagen een prik.

Hielprik: wanneer krijg ik de uitslag?

Wanneer je na 5 weken na de afname niets hebt gehoord van de huisarts, is de uitslag goed. Geen nieuws, is goed nieuws dus.

Hielprik: mijn baby heeft een afwijkende uitslag wat nu?

Wanneer je baby een afwijkende uitslag heeft, betekent dit nog niet direct dat je baby een ziekte daadwerkelijk heeft. Er is vervolgonderzoek nodig en je zult via de huisarts bij een kinderarts terecht komen. Meestal wordt het eerst nogmaals afgenomen om te kijken of de uitslag weer hetzelfde is. Een deel van de kinderen heeft na onderzoek de ziekte en zal dan direct behandeld kunnen worden.

Doet het pijn bij je baby?

Het is helaas niet helemaal pijnloos, maar het gebeurt heel snel. Het is te vergelijken met een klein prikje. Je baby zal waarschijnlijk heel even huilen, maar het is ook weer snel over. Het is meer de schrik. Je baby snapt natuurlijk niet wat er gebeurt. Je zult zien dat het snel weer over is, wanneer je je baby even troost.

Kijk voor meer informatie over de hielprik op de website van het RIVM.