Achter elke twinmom staat een club van andere twinmoms die haar door moeilijke tijden heen sleept, goede adviezen geeft, een luisterend oor biedt en vooral herkent waar de twinmom doorheen gaat.

Toen ik hoorde dat ik een tweeling kreeg, wilde ik niets te maken hebben met social media of een vereniging speciaal gericht op meerlingen. Dat dit bestond, kwam ik al wel snel achter. De avond nadat ik te horen had gekregen dat ik twee kindjes zou krijgen, ben ik gaan googelen. Al snel kwam ik de NVOM (Nederlandse Vereniging Ouders van Meerlingen) tegen. Ik dacht….wat gek! Waarom zou ik dit willen? Ik krijg twee kindjes, toevallig tegelijkertijd. Het zijn toch geen mutanten! Ik heb geen speciale vereniging nodig! De NVOM organiseert zelfs elk jaar een nationale tweeling dag. Kan je het je voorstellen? Alleen maar tweelingen in één attractie- of dierenpark. Wat een rariteitenkabinet! Mij niet gezien!

Al snel bleek dat ik toch behoefte had aan ervaringsdeskundige kennis op het gebied van tweelingen. Van medische onderzoeken, risico’s, maar ook gewoon… Wat zijn nou de handige praktische tips en must have aankopen voor twinmoms? Nieuwsgierig besloot ik een kijkje te nemen op de NVOM facebook site en wat bleek…. Het was helemaal geen rariteiten kabinet met fanatieke mutantenmoeders! Het was een website vol met meerlingouders die met dezelfde dingen kampen als ik. Deze mensen herkennen mijn onzekerheden, begrijpen mijn vragen, vertellen hun verhaal en geven uit ervaring advies. Ik kreeg goede bruikbare tips, las andermans ervaringen en kwam een hoop te weten over het verloop van meerlingzwangerschappen. Ik was hierdoor goed voorbereid op de mogelijke verschillende scenario’s. De gynaecoloog heeft me tijdens de hele zwangerschap niks verteld wat ik nog niet wist. Ik raakte enthousiast en werd dus lid van de NVOM!

De NVOM bestaat volledig uit vrijwilligers, maakt zich sterk voor de belangen van tweelingouders, verbinden en informeren. Ze organiseren jaarlijks een informatiedag met interessante sprekers en een nationale tweelingdag. Wanneer je lid ben, betaal je jaarlijks een kleine bijdrage en ontvang je het elk kwartaal een magazine met allerlei leuke en informatieve artikelen. Bij aanvang ontvang je ook een groot pakket waaronder het grote tweelingenboek. (Moet ik nog lezen by the way, als ik ooit tijd heb… en het dus niet meer nodig is, omdat de tweeling dan volwassen is! :-P)

Vanuit de NVOM facebook site (6.100 leden) kwam ik ook op de Tweeling-mama’s facebook site (5.601 leden) en vanuit daar hebben we een kleinere groep (67 leden) opgericht met moeders die allemaal eind 2016 begin 2017 op klappen stonden.

Deze club is goud waard! We maken precies, of in ieder geval vergelijkbare zaken, mee. We hebben heel veel lol en steunen elkaar (letterlijk J) door dik en dun. We hebben elkaar ook al in real life ontmoet en je kan je misschien voorstellen dat dit een GEKKENHUIS was. Al die kakelende enthousiaste moeders, totaal overdonderde vaders en alle tweelingen van +/- 9 maanden oud in één restaurant. Daar mogen we dus niet meer komen ;-).

Vanuit de bovengenoemde Facebooksites heb ik twee dierbare vriendschappen over gehouden. Met hen onderneem ik zowel met als zonder kinderen leuke dingen en appen we elkaar tussen de bedrijven door suf.

In April van dit jaar volgt er weer een nationale tweelingdag. Raad eens wie daar trots met haar man en dreumes-mutanten in het rariteitenkabinet rond loopt? Yes.. deze twinmom!

Lees ook mijn andere artikelen:

Marijke Dekker Kok

Hai, ik ben Marijke, 31 jaar, getrouwd en sinds januari 2017 twinmom van Jaimz & Ferrand.

Daarnaast werk ik als Stafadviseur Strategie in de ouderenzorg en ben ik hobbyfotograaf. Ik heb een hond, kat en een veel te druk sociaal leven. Ik sport en ben behoorlijk actief op social media: www.instagram.com/Twins_JFK17

Ik blog hier over mijn hectische avonturen als twinmom!