Het bezoeken van een museum is vaak de aanleiding voor lastige kindervragen. Thuis weet ik ze vaak te ontwijken met wat gemompel en de belofte dat hun vader bij thuiskomst alles zal uitleggen, maar daar kom je in dit museum niet mee weg.

Dit is dus één van die musea die leerzaam is voor zowel ouder als kind. Het Museon ligt naast het Omniversum, Fotomuseum en het Gemeente museum in Den Haag. Tussen de gebouwen is een museumtuin waar je met mooi weer kunt picknicken in de schaduw van de bomen. Dus vaak beginnen we in de ochtend met een film in het Omniversum. Nuttigen we buiten een zelf mee gebrachte lunch en daarna bezoeken we één van de musea.

Museon favoriet bij de jongste kinderen

Het fotomuseum en Gemeentemuseum hebben een andere doelgroep dus gaan de jongste kinderen het liefst naar het Museon. Boven op de eerste verdieping is een vaste tentoonstelling waar je samen met je kind op een speelse wijze alles te weten kunt komen over hoe we met elkaar de aarde leefbaar en gezond houden. Deze vaste collectie blijft leuk maar heb je na een uurtje wel gezien. Beneden is er een wisselende tentoonstelling. En tot 2 September gaat het over ridders en kastelen.

De kinderen die nog niet kunnen lezen hebben wat begeleiding nodig. Maar overal staan bordjes met uitleg in vier verschillende talen. Mijn zoon van negen leest en leert spelenderwijs de juiste verhoudingen van kaliumnitraat, houtskool en zwavel om een kanon af te vuren, met welk gereedschap ridders genadeloos aan hun eind kwamen en hoe je een heel sterk zwaard smeed.

Ridders en prinsessen, wie wil dat nou niet?

Daarnaast kun je voelen hoe het is om een echt harnas te dragen. Je kunt een kasteel of kathedraal bouwen. Een prinses aankleden, je kan dansen op z’n middeleeuws, je eigen glas en lood raam inkleuren of paardrijden als een ridder. En is dat niet genoeg dan kun je in de familie werkplaats tegen betaling je eigen familie wapen ontwerpen.

Ieder uur is er een rondleiding door het museum. Ze hebben een ruime garderobe met kluisjes en er is een verschoonplek voor de allerkleinste. Je mag bij de tentoonstelling niet eten en drinken maar er is een ruim zelfbediening restaurant waar je dat wel mag. Die bak afwaswater die ze er koffie noemen is een beetje jammer, maar het mag de pret niet drukken. De ruimtes zijn voorzien van Airco dus neem ook bij mooi weer een vestje mee.

Het Museon: altijd interessant!

Het Museon is dus niet alleen heel leerzaam, het brengt ook de nodige verkoeling tijdens de warme dagen van de zomervakantie en onderdak voor koude regenachtige dagen. Saar en Suus zeggen: Goedgekeurd! Nu alleen die koffie nog.

Wil je zien hoe onze kinderen het hebben ervaren? Kijk dan naar dit korte filmpje van het Museon.

Lees ook mijn andere tips:

Annemarie

Annemarie Geerts 41 jaar. Zeven kinderen….

‘Ja, wij hebben zeven kinderen! En ja, daar hebben wij bewust voor gekozen!’ Als moeder van een groot gezin, ben ik altijd bezig met het beantwoorden van de meest idioten vragen. Ja, allemaal van dezelfde man. Nee, het is nu nog niet klaar. Nee, we zijn niet gelovig. En nee het is inderdaad niet van deze tijd, ik weet het.

Waar de ene moeder haar handen al vol heeft aan één kind, kan het gezin voor mij niet groot genoeg zijn. Ik geef je graag een kijkje in mijn leven. Ik heb voor ieder wat wils. Van een irritante puber tot een schattige baby van 10 maanden. Ik heb het allemaal!

Volg mij ook op instagram.com/prinsessenspul of op  youtube.com/user/prinsessenspul