Je bent moeder en je gaat de eerste maanden helemaal op in de liefde (en al het werk) voor je baby. Voeden, wassen, knuffelen, luiers verschonen. En dat iedere dag opnieuw. De dagen vliegen voorbij. Weken worden maanden en maanden worden jaren. En jij zoekt en vindt hopelijk een balans om alles voor elkaar te krijgen. De liefde voor je baby groeit met de dag naar oneindige hoogte en je kunt je niet meer voorstellen dat er een leven zonder je kroost bestond. Of…. soms toch wel?

Ik mis mijn oude leven

Voordat je verder leest, voor het merendeel van de moeders geldt natuurlijk dat ze het nooit meer anders zouden willen. Maar dat betekent nog niet dat je af en toe best het gevoel kan én mag hebben dat je je oude leventje mist. Het kan soms benauwend zijn. Je kunt verlangen naar je oude ritme (of juist het ontbreken daarvan). De vrijheid, de spontane ongeplande acties. Eindeloos met je lief in de kroeg hangen, lekker eten, op je fiets of in de auto stappen naar… Geen idee. We zien het wel! Op vakantie gaan wanneer jij dat wil en niet, later als de kinderen wat groter zijn, in de opgelegde vakanties.

Het goede nieuws is, dat bijna iedereen dit gevoel af en toe wel heeft. Er worden op feestjes gekscherend grapjes gemaakt. Over de tijd dat je lekker kon slapen, hele dagen de tijd had om verliefd te zijn op je partner. En dat dat alles was, wat er toen telde. En het mooie is, dat iedereen ook afsluit met “Ja ja, je krijgt er zo veel voor terug” gevolgd door opmerkingen als “Een hoop poepluiers en wallen tot op mijn knieën.”

En uiteindelijk, wanneer alle grappen gemaakt zijn: “Het is het meer dan waard.” of  “Ik zou het natuurlijk nooit anders willen.” Hadden Andre Hazes en Willeke Alberti met hun ” De glimlach van een kind doet je beseffen dat je leeft”  toch weer een tegelwijsheid te pakken.

De strekking van dit verhaal?

Je bent niet alleen wanneer je even baalt. Daar hoef je je niet schuldig over te voelen. En het is het dus echt waard en het wordt met de jaren ook weer beter. Je krijgt weer steeds meer vrijheid en tijd terug. De tijd vliegt, dus ook die jaren. Zorg wel dat je ook geniet, je kinderen zijn maar heel even klein. Kijk naar wat voor rijkdom je wel hebt. En… je kunt eigenlijk, wanneer je niet alles perfect onder controle wilt hebben, nog wel een hele hoop. Houd je juist van die spontane acties? Zorg dat je met je partner of vriendinnen de illusie houdt van de spontane acties. Regel bijvoorbeeld voor elkaar af en toe een avondje weg, zonder dat de ander het weet.

Lees ook: Hallo moederschap, welkom schuldgevoel!