Het kiezen van de juiste basisschool

//Het kiezen van de juiste basisschool

Het kiezen van de juiste basisschool

Vandaag viel er een brief van de gemeente op de mat. Jet is bijna 2,5 dus tijd om de juiste basisschool te kiezen. We stappen straks in een volgende fase.  Dan wordt alles anders, dan lever ik haar af in haar klasje, mag ik nog even door het raam zwaaien en kom ik pas terug als de school is afgelopen. Dan is het klaar met de doordeweekse ochtenden waarop de tijd lijkt te vertragen en de wereld net zo klein wordt als de boodschappen die we halen, de boterhammen die we samen smeren en de speeltuintjes die we bezoeken.

Kiezen van een basisschool.

Het grote kiezen van een basisschool bestond 19 jaar geleden bij mijn eerste kind voornamelijk uit: kijken naar waar de vriendjes naar school gingen, welke religie de school had en of het op loopafstand was. Tegenwoordig is dat allang niet meer zo. Wil je de juiste school voor je kind, dan moet je je verdiepen in beoordelingen van de onderwijsinspectie en hoe de school scoort bij de Cito-toets. Het wel of niet hebben van een pestprotocol, welke onderwijsmethode de school gebruikt en of dat dan wel of niet bij je kind past. Hoe functioneert het leerlingenvolgsysteem? Zijn er remedial teachers? Wat doen ze met snelle/hoogbegaafde kleuters of de juist wat langzamere kinderen? Hoe groot zijn de klassen en zijn er combinatieklassen en wat doen ze aan creatieve vakken. Vervolgens moet je minstens drie open dagen van scholen bezoeken wil je een beetje kunnen vergelijken.

Open dagen basisschool.

En oh oh oh, wat zijn die basisscholen dan ineens leuk. Vol lieve slimme jongens en meisjes die allemaal maar wat blij zijn dat ze op de tofste school van het land zitten. Zo lijkt het tenminste wanneer je, de open dagen van een school bezoekt. Dan zien die scholen er een stuk cooler uit. Doordeweeks, zijn ze echt eh, een stuk gewoner zeg maar. Nergens een school die zegt: “wij zijn streng, hier zitten de kinderen een meter uit elkaar, zodat ze niet kunnen klieren. En wie een grote bek heeft, krijgt een mep met de liniaal. We garanderen discipline, concentratie en hoge cijfers. We doen niet aan toneel en schilderen, want dat kost maar tijd en hobby’s zijn voor volwassenen. Let maar niet op het huilende meisje in de hoek, die moet de hele nacht nablijven omdat haar mobiel afging tijdens de les. En nou ophoepelen, ik moet werkstukken nakijken.”

Hedendaagse prestatie maatschappij.

Nee, elke keer hoor ik toch weer een succes verhaal dat overigens bijna woordelijk overeenkomt met dat van alle andere basisscholen. Waar vroeger een basisschool voornamelijk een kwestie was van zakdoekje leggen en tikkertje spelen op het schoolplein, moet er tegenwoordig voornamelijk gepresteerd worden. Wat mij betreft is de drang om zelfs de allerkleinsten in de samenleving al in een grafiekje te willen proppen een zeer verwerpelijke uitspatting van de hedendaagse maatschappij, waarin je waarde niet langer bepaald wordt door wie je bent als mens, maar door de cijfers op het nationale scorebord.

Welzijn en sociale ontwikkeling.

Gelukkig zie je steeds meer scholen hun onderwijs vernieuwen. En hoeven kinderen geen targets te halen ten behoeve van de school, en ligt de prioriteit bij hun welzijn en sociale ontwikkeling. Voor ons is het namelijk belangrijk dat een kind plezier heeft op school. Een school kan namelijk nog zo hoog aangeschreven zijn, als je kind zich er niet prettig voelt, zal hij er niet met plezier naartoe gaan. En er is echt niets mis met af en toe laten zien wat je kan, dat moet je immers later ook, maar ik vind het ook belangrijk dat kinderen verder lekker spelen. Ze moeten nog lang genoeg leren.

Hoe een school aanvoelt is het allerbelangrijkste.

Wij bezoeken bij het kiezen van de juiste school zeker de open dag maar gaan ook vooral te rade bij leerlingen die al op de bewuste school zitten én hun ouders. En ik kijk hoe het aanvoelt, dat  is misschien nog wel het allerbelangrijkst. Mijn kind brengt een groot deel van haar leven op school door, dus moet ze er wel een beetje lol hebben. Het moet er, net als thuis, gezellig zijn.’ En tja – om dat in te schatten, kun je toch het best die open dagen bezoeken, zolang je je kind er maar bij vertelt dat de school zich dan wel op z’n tofst presenteert.

Keuzes maken.

Het blijft soms ook gewoon een gok en vertrouwen in het maken van de juiste keuze. Gelukkig heb ik ook voor Jet de juiste school gevonden. Straks zal ook zij voor haar gevoel een eeuw lang in lokalen zitten en door gangen lopen. Ze zal lieve juffen krijgen die haar begrijpen en juffen die beter een ander vak konden kiezen. Ze zal leren dat je voor sommige kinderen moet oppassen, en zuinig moet zijn op andere. Boven alles zal ze haar eigen ik verder ontwikkelen zodat ze straks weet wie ze is en haar eigen keuzes kan maken. Dat is het belangrijkste, dat zal namelijk het langste meegaan van alles wat ze er leert.

Lees ook mijn andere artikelen:

Annemarie

Annemarie Geerts 41 jaar. Zeven kinderen….

‘Ja, wij hebben zeven kinderen! En ja, daar hebben wij bewust voor gekozen!’ Als moeder van een groot gezin, ben ik altijd bezig met het beantwoorden van de meest idioten vragen. Ja, allemaal van dezelfde man. Nee, het is nu nog niet klaar. Nee, we zijn niet gelovig. En nee het is inderdaad niet van deze tijd, ik weet het.

Waar de ene moeder haar handen al vol heeft aan één kind, kan het gezin voor mij niet groot genoeg zijn. Ik geef je graag een kijkje in mijn leven. Ik heb voor ieder wat wils. Van een irritante puber tot een schattige baby van 10 maanden. Ik heb het allemaal!

Volg mij ook op instagram.com/prinsessenspul of op  youtube.com/user/prinsessenspul

2019-06-30T21:32:09+02:00

Neem even een momentje..

Om onze privacy verklaring te lezen en kennis te nemen van de gegevens die wij van je opslaan. Klik op 'AVG Instellingen' om je eigen instellingen te beheren.

Privacy verklaring | Sluiten
AVG Instellingen