Ja natuurlijk weet je dat je moe wordt van zwanger zijn. Dat hoort erbij toch? Zeker in het eerste en laatste trimester van je zwangerschap. Is het niet door de energie die het kost om een baby te laten groeien of door de hormonen, dan wel door het minder kunnen slapen door allerlei zwangerschapskwalen aan het einde van je zwangerschap. Maar het is voor je gevoel misschien ook nogal wat om middagdutjes te gaan doen. En wat als we je nou vertellen dat het doen van middagdutjes goed is voor je baby en dat dat wetenschappelijk is aangetoond? Dat betekent dat je middagtukjes doet in het belang van je baby. Hupsakee iedere dag even die voetjes omhoog!

Middagdutjes zijn goed voor je baby

Hoe zit dat dan precies? Uit onderzoek, uitgevoerd onder meer dan 10.000 zwangeren, blijkt dat zwangeren die regelmatig middagdutjes van 60 tot 90 minuten doen, maar liefst 29% minder kans hebben op een baby met een laag geboortegewicht (onder de 2,5 kilo). Een baby met een laag geboortegewicht heeft weer een grotere kans op aandoeningen aan de luchtwegen, diabetes of een hoge bloeddruk. Dat wil je voorkomen. Slapen dus!

Kleine kanttekening bij dit onderzoek, de uitspraak kan niet 100% hard worden gemaakt omdat de onderzoeksmethode niet helemaal sluitend was (er is gekeken naar resultaten binnen de 1 groep, er was geen controlegroep van dezelfde grootte waar totaal geen dutjes gedaan werden. Dus er kon niet helemaal goed vergeleken worden). Het is wetenschappelijk gezien wel een goede aanleiding/ aanwijzing voor vervolg onderzoek naar het effect van middagslaapjes op de baby, aangezien binnen deze ene groep wel aantoonbare verschillen waar te nemen waren. Wat ons betreft is dit al genoeg om in het belang van je baby lekker te gaan slapen rond de middag.  Sleep well!

Bron: Sleep Medicine, 27 april 2018