Je weet waarschijnlijk wel dat het dagelijks voorlezen je kindje slimmer maakt. Het is goed voor de ontwikkeling van de taal en spraakontwikkeling. Dagelijks vraag ik welk boekje er voorgelezen moet worden, tegen beter weten in, ik weet namelijk dat het altijd hetzelfde boekje is. Tot in den treuren voorgelezen. Ik ken ieder woord en iedere vezel van het boek uit mijn hoofd. En mijn muppet ook, want als ik iets per ongeluk verkeerd vertel, oversla of improviseer, word ik gewoon gecorrigeerd. Iedere avond probeer ik een ander boekje de revue te laten passeren, helaas pindakaas. Het blijft altijd weer “Muis aan zee.”

Herhaling maakt slimmer

Maar dit is gelukkig ergens goed voor blijkt nu! Kinderen leren snel (als een spons) door herhaling. Dit herkauwen van het verhaal, het iedere keer opnieuw voorlezen van het favoriete boekje maakt je kindje slimmer. Het leert naast de klanken en de woorden, de betekenis van de woorden. Het leert zo de woorden echt te begrijpen. Het leert verbanden zien. Ze leren de woorden te gebruiken in een bepaalde context. Wanneer je alleen woordjes leert, zoals de aap, noot, mies van vroeger, leer je woorden, maar nog niet wanneer je ze gebruikt. Dit woordbegrip is belangrijk voor later school succes. Er wordt zelfs gezegd dat het een positieve invloed heeft op het later maken van testen. Wanneer je een sterk ontwikkeld taalbegrip hebt, ben je beter in het snel begrijpen van nieuwe teksten. Dus kun je bijvoorbeeld beter de multiple choice vragen tijdens de CITO. Klinkt wel logisch. Dus hup, vanavond weer datzelfde verhaaltje op het menu.

Hoe kun je het dan leuker maken?

Heel simpel, verhoog de interactie met je kindje door bijvoorbeeld open vragen te stellen over personages in het boekje. Staat er bijvoorbeeld “beste vriend” dan vraag je eens wat een beste vriend eigenlijk is. Zo kom je tot mooie en soms verrassende inzichten in de denkwijze of kinderlogica van je kindje.

Soms kom je in boeken woorden tegen die je eigenlijk in het normale dagelijkse gebruik weinig gebruikt. Zeker wanneer je bijvoorbeeld voorleest uit Jip en Janneke of Grimm. Neem eens de tijd om die woorden uit te leggen, in plaats van gewoon door te lezen. Zo leren ze het verhaal nog beter te begrijpen.

De meeste kinderboeken zijn rijkelijk geïllustreerd. Zeker na de 220ste keer is het fijn om samen eens aandachtig naar de illustraties te kijken. Stel eens wat vragen aan je kindje over de illustraties.

Dagelijks voorlezen, niet alleen goed voor het brein

Maar natuurlijk ook voor jullie band. Zeker in deze tijd van overvolle agenda’s, het op en neer vliegen van zwemles, huiswerk en naar speelafpraakjes. Tijd of geen tijd, maak dus iedere dag even tien minuutjes tijd om met je kindje te lezen. Dat past toch in iedere agenda?