Je kleintje is er! Of je nu bevallen bent van je eerste kindje of een tweede, derde of vierde: je hebt net een bevalling achter de rug en hier moet je van bijkomen. Dit gaat snel of minder snel, afhankelijk van hoe de bevalling is verlopen. Het eerste herstel duurt gemiddeld zes tot acht weken. Volledig herstel tussen de drie en vier maanden. 

Rust nemen

Het is belangrijk om tijdens het kraambed veel rust te nemen. Maak tijd vrij voor jezelf, de baby en je partner en verdeel het kraambezoek goed. De kraamhulp is er niet voor niets. Ze geeft tips, maakt je wegwijs, doet alle checks en zorgt ervoor dat jij aan herstel toe komt. In het begin kan dit onwennig zijn, maar het doet wonderen voor je lichaam en geest om overdag een paar keer te gaan liggen. Een bevalling is niet niets, als je een gekneusde enkel zou hebben leg je jouw voet toch ook comfortabel op een poef? 

Blijf op de slaapkamer

Blijf de eerste paar dagen gewoon lekker in je eigen slaapkamer. Vroeger was het heel normaal dat een vrouw de eerste 10 dagen na de bevalling in bed lag. Ze mocht er zelfs onder geen beding uit, ook niet na een spoedig verlopende bevalling. Dit is helemaal niet zo gek. Door in bed te blijven hou je jouw wereld lekker klein, geniet je in je bubbel met je baby en hoef je de trap niet te pakken. Traplopen is zwaar voor je bekken en bekkenbodem. 

Gezond eten

Je baby krijgt zijn voedingsstoffen niet meer direct via je bloed binnen, waardoor je alles weer mag eten. Toch valt het aan te raden om, zeker in de kraamperiode, gezond en gevarieerd te eten. Dit draagt bij aan het lichamelijke en het emotionele herstel na je bevalling. Na je bevalling heb je namelijk nog een paar dagen te maken met bloedverlies.

“Vitamines en mineralen helpen je om je energieniveau weer op peil te krijgen”, stelt Katrine Rubæk, hoofdredacteur van Sundt. “Vitamine B12 en ijzer ondersteunen het energieniveau, terwijl vitamine B6 en magnesium helpen bij het verminderen van vermoeidheid. Voor kersverse moeders kunnen multivitamines een goede aanvulling zijn op de voeding.”

Herstel bekkenbodem

Door af en toe te gaan liggen, kan je bekkenbodem sneller herstellen omdat je de zwaartekracht als het ware uitschakelt. Als je al een kind hebt kun je bijvoorbeeld de oudste liggend voorlezen als de kleine een dutje doet. Niet alleen rust is belangrijk om aan te sterken, maar ook de juiste mate van beweging. Hiermee bevorder je het herstel van je lichaam. Na de bevalling kun je onder andere vrij snel met bekkenbodemspieroefeningen beginnen om de bloedsomloop te bevorderen

Tijd voor jezelf

Nu je een kleintje hebt die je aandacht en verzorging nodig heeft, vinden veel vrouwen het moeilijk om tijd vrij te maken voor zichzelf. Toch is het belangrijk dat je probeert om ook jezelf de nodige aandacht te geven. Verwen jezelf met een warme douche of neem een uurtje voor jezelf met je favoriete tijdschrift. Hierdoor laad jij weer op en kan je partner wat quality time doorbrengen met jullie baby.