Ben je binnenkort uitgerekend of heb je een kindje dat geboren is in september, oktober of november? Misschien wordt je kindje dan wel de nieuwe Wesley Sneijder of Serena Williams in de toekomst. Ze hebben in ieder geval wel een grotere kans om een goede sporter te worden dan kinderen die bijvoorbeeld in de lente geboren zijn.

Herfst kindjes betere sporters??

Kinderen die in de herfst het eerste levenslicht zien, worden geboren met een grotere bot en spiermassa. Ze worden dan eerder actief en zullen dan ook eerder met sport te maken krijgen, waardoor ze ook weer een grotere kans hebben om uit te blinken in een sport. Herfstkindjes worden dus met een sportieve voorsprong geboren.

Hoe is dat onderzocht?

Dit is geen onderzoekje aan de schoolpoort van een paar moeders die roepen dat hun kind toch wel echt heel goed is in voetbal of ballet. Er zijn maar liefst 8.550 kinderen in de leeftijd van 10 tot 16 jaar gevolgd. Ze hebben gekeken naar hun conditie, hun spiermassa en kracht en hoe snel zij konden accelereren. En wat blijkt, kinderen in de herfst presteren significant beter. Significant betekent simpel gezegd dat er een duidelijk bewezen verschil is. Er is geen discussie over mogelijk, het berust niet op toeval. November kinderen zijn zelfs 10 t0t 15% beter in rennen, springen en kracht.