maanden praat je met je vriendin over de zwangerschap. Klets je over de komst van haar baby. Je vertelt haar dat ze er helemaal niet uitziet als een walvis, maar juist mooi zwanger is. En soms kan ze even lekker tegen je aan zeuren over haar zwangerschapskwalen. Hartstikke mooi en lief, maar nu haar baby geboren is, kan ze je hulp echt gebruiken!

Wanneer je net moeder bent, leef je namelijk even in een andere wereld. Je bent verliefd op je baby maar je hebt geen flauw idee hoe je alles voor elkaar moet krijgen. De voedingen, wassen, luiers verschonen, jezelf en de baby wassen, hopelijk een beetje slapen. Je zit onder de melk, wordt onder geplast en het komt voor dat je er ’s avonds achter komt dat je nog steeds in je trainingsbroek rondloopt. Of dat je je om 22.00 uur realiseert dat je je avondeten nog niet hebt gegeten. Je doet bijna alles met 1 arm en probeert de allerbeste moeder te zijn. Je bent onzeker en je hersenen werken op halve kracht door het gebrek aan slaap en de nog aanwezige zwangerschapsdementie.

Kortom, ze heeft je nu harder nodig dan ooit! Maar ze zal er waarschijnlijk niet om vragen. Wat kun je doen:

Zorg voor eten

“Lekker standaard”  hoor ik je denken! Maar een gezin met een pasgeboren baby is super blij met die lasagne, verse soep of iets anders wat ze lekker snel kunnen eten. Het scheelt nadenken over boodschappen, boodschappen doen en koken. Zo fijn, wanneer dit langs wordt gebracht. Wil je echt een medaille verdienen? Dan regel je een schema met andere vriendinnen voor die eerste tijd. En denk hierbij ook aan lekkere toetjes, bergen fruit of haar favoriete snacks!

Geef haar even tijd voor haar zelf

Bied aan om langs te komen, niet om te kletsen! Maar juist om de baby te entertainen, zodat zij eindeloos in bad kan liggen of even echt kan slapen.

Geef iets echt voor haar zelf

Wanneer je net moeder bent, krijg je allerlei lieve dingen voor de baby of juist handige, praktische dingen. Super fijn. Maar hoe leuk is het om iets voor jezelf te krijgen. Dus koop niet iets voor moeder X, maar echt voor haar. Denk bijvoorbeeld aan iets kleins, een lekkere lotion of haar favoriete Tony Chocolony. Iets fijns, helemaal voor haar alleen. Dat heeft ze wel verdiend na zo’n wereldprestatie van de afgelopen maanden.

Plan iets leuks in

Niet voor de eerste weken. Maar op een dag, een paar maanden na de bevalling. Bijvoorbeeld een avondje eten in haar favoriete restaurant, of een middagje shoppen of de sauna. Een paar uurtjes zonder baby. Iets waar ze naar uit kan kijken, wanneer ze het even zwaar heeft.

Neem haar niet kwalijk dat ze even niet reageert op je berichten

“Ja hoor, heeft ze nu nog steeds niet gereageerd op mijn vraag hoe het gaat?” Vergeet dit maar, ze leeft in een soort twilightzone. Ze staat in de overlevingsstand en is blij dat ze haar tanden poetst en gedoucht rondloopt in de eerste weken. Neem haar dat niet kwalijk. App haar liever met praktische dingen “Ik sta in de winkel, kan ik iets voor je meenemen?”