Heb je 6 weken na de bevalling nog steeds last van urineverlies, of moeite met het ophouden van je ontlasting, een verzakkingsgevoel (zwaar gevoel) of pijn rond het bekken? Oftewel bekken(bodem)klachten? We denken vaak dat dat erbij hoort, dat het normaal is. Maar wat is “normaal” na een bevalling? Moet je 6 weken na de bevalling alles kunnen? Vaak weten we het niet. En daarnaast spreek je er ook nog eens niet met iedereen over. Maar, het is niet waar dat allerhande klachten erbij horen. Zes weken na de bevalling hoor je “eigenlijk” geen bekken(bodem)klachten meer te hebben.
Het verwaarlozen van klachten kan leiden tot incontinentie op latere leeftijd
Schrik niet.. Want de meeste vrouwen hebben na 6 weken nog klachten. Alleen uit onderzoek is gebleken dat de meeste vrouwen hiermee blijven lopen. Zij hebben jaren later nog steeds last bij het niezen, het springen op een trampoline of het trekken van sprintje.
Bekkenbodemproblemen zoals urine incontinentie en/ of ongewild ontlastingsverlies op latere leeftijd zijn vaak een gevolg van onbehandelde problemen tijdens of net na de zwangerschap. Vroegtijdig signaleren en behandelen kan dit voorkomen. Werk aan de winkel dus.
Wat kun je doen bij bekkenbodemklachten na de zwangerschap?
Vul deze vragenlijst van Jochem Veen in (wacht wel tot 6 weken na de bevalling). Per vraag kruis je 1 antwoord aan. Het getal naast je antwoord tel je naderhand op tot een totaal. Heb je een score van 5 of hoger en wil je graag geholpen worden?
Neem dan contact op met een bekkenfysiotherapeut bij jou in de buurt. Vind een bekkenfysiotherapeut bij jou in de buurt via www.nvbf.nl
Lees ook mijn andere artikelen:
Everdina Veenema
Everdina is bekkenfysiotherapeut in Dorst en Oosterhout. Zij richt zich in haar praktijk Dorstzorg op het voorkomen en behandelen van klachten in het gehele gebied van lage rug, bekken, buik en bekkenbodem. Denk aan bekkeninstabiliteit, ongewild urine verlies of seksuele problematiek.