Als partner kun je je soms misschien een beetje hulpeloos voelen tijdens een bevalling. Je moet toekijken hoe je vrouw al het werk doet voor je gevoel. Ikzelf werd een beetje zenuwachtig van mijn vriend, omdat hij mij urenlang met een soort medelijden aan het aankijken was. Ik was van mening dat het voor ons allebei beter was als hij gewoon ging slapen. Wat blijkt nu uit onderzoek? Wanneer je de hand van je partner vasthoudt tijdens een bevalling wordt de pijn minder. Dus partners, je aanraking werkt als een soort natuurlijke pijnstiller. Hoe bijzonder en goed die natuur toch werkt, had ik dat maar geweten!

Hoe zit dat precies?

Uit dit experiment blijkt dat wanneer een partner de hand vasthoudt tijdens een pijnervaring, de hart en ademhalingsritmes van de partners synchroniseren. Daarnaast bleek dat de pijn minder werd bij de groep waarbij de hand werd vastgepakt, bij de groep waarbij de partner er gewoon naast zat, gebeurde dit niet. De hartslag werd gemeten met behulp van een ECG en de ademhaling werd ook gemonitord.

Wauw, dat betekent dus dat wanneer je even niet meer weet hoe je moet ademen tijdens een bevalling of wanneer de pijn je even te heftig wordt, je partner gewoon je hand moet vastpakken en je zo iets makkelijker door de bevalling leidt. Dus partners, voel je niet hulpeloos, dat ben je dus helemaal niet. Luister goed naar je partner wat ze wil, vraag haar wat je voor haar kunt doen en pak haar hand vast.