Bestaat groeipijn nu wel of niet? Feit is dat ongeveer 30% van de kinderen tussen de 2 en 13 jaar weleens last heeft van de benen in de avond. Huilend liggen ze in hun bed en geven ze aan dat ze pijn in de benen hebben. Vaak in de bovenbenen of rond de knieën. Het is een van meest voorkomende klachten waarmee kinderen bij de huisarts terecht komen. Maar wat is het?

Groeipijn : de symptomen?

Een zeurende pijn, met name in de bovenbenen en rond de knieën. Ook komt het voor in de dijbenen, kuiten en schenen. Het komt meestal ’s avonds of ’s nachts opzetten wanneer de kinderen in bed liggen. De pijn kan de hele nacht met tussenpozen aanhouden. Overdag hebben de kinderen vaak geen last. De pijn voelt een beetje als kramp. Een kind krijgt pijnscheuten die ongeveer een kwartier kunnen duren. Meisjes hebben er vaker last van dan jongens. Meestal in de leeftijd tussen de 2 en 13 jaar. Maar ook pubers kunnen dit nog hebben. Er wordt gedacht dat kinderen onder de 2 jaar er ook last van kunnen hebben, maar dat zij dit nog niet kunnen vertellen.

De klachten in de benen gaan nogal eens gepaard met buikpijn en hoofdpijn. De pijnperioden kunnen maanden aanhouden, soms zelfs jaren, maar verdwijnen wel weer vanzelf.  De slaap van de kinderen wordt in deze periode vaak verstoord. Dit veroorzaakt vermoeidheid, emotioneel of geïrriteerdheid. Eigenlijk net als jij, wanneer je een lange periode niet goed slaapt. Men spreekt van groeipijn wanneer het langer dan 3 maanden duurt, de pijn niet alleen in de gewrichten zit en het ernstig genoeg is dat het de slaap verstoort.

Groeipijn : wat is de oorzaak?

Wat de oorzaak is en of het ook daadwerkelijk iets te maken heeft met het groeien is niet duidelijk. Het blijft een medisch mysterie. Men heeft eerst gedacht dat het een voorbode was van reuma, dit blijkt gelukkig niet waar te zijn. Daarna dacht men dat het iets met de groei te maken zou hebben, zoals de naam ook suggereert. De plekken waar de pijn voorkomt, komen alleen niet overeen met de plekken waar de maximale groei plaatsvindt. Het komt ook niet vaker voor tijdens perioden van snelle groei en het ontstaat ook niet vaker in die perioden. Kinderen die wel last hebben van deze “groeipijn” hebben ook niet vaker groeistoornissen dan kinderen die geen last hebben. Het kan zijn dat het te maken heeft met de belasting en vermoeidheid van de spieren, maar ook hier is geen sluitend bewijs voor. Wel lijkt het erop dat een kind na een lichamelijk intensieve dag spelen of rennen, meer last heeft.

De oorzaak is dus niet bekend, maar dat betekent niet dat het niet bestaat. Een kind heeft wel degelijk last van deze pijn. Er wordt alleen niet heel veel onderzoek naar gedaan omdat het een vervelende, maar verder onschuldige klacht is, die ook vanzelf weer overgaat.

Groeipijn : wat kun je doen?

Waneer je kindje last heeft van groeipijn kun je de plekken licht masseren, spierstrek oefeningen doen en met warmte behandelen. Denk aan een warm bad of bijvoorbeeld warmte gel. Deze drie methoden zorgen allen voor een betere doorbloeding wat tot een vermindering van de pijn leidt. Heeft je kind echt veel pijn, dan kun je het een (kinder) paracetamol geven. Let altijd wel goed op de dosering en overleg met je huisarts wanneer dit meer dan een enkele keer voorkomt.

Groeipijn : wanneer ga je naar de huisarts?

In  principe hoef je niet naar de huisarts omdat een kind er vanzelf overheen groeit. Het is alleen wel verstandig om naar de huisarts te gaan wanneer:

  • De pijn alleen in de gewrichten zit
  • De pijn alleen in 1 been voorkomt
  • Bij koorts zonder verklaring
  • Wanneer het bewegen moeilijk wordt
  • Wanneer de pijn ook overdag voorkomt
  • Er sprake is van een zwelling
  • Bewegen tot meer pijn leidt

Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde