Geslachtsbepaling : een jongen of een meisje?

//Geslachtsbepaling : een jongen of een meisje?

Geslachtsbepaling : een jongen of een meisje?

De geslachtsbepaling van je ongeboren baby. Weet jij al of je een jongen of een meisje krijgt? Het cliché is ook hier weer waar, het allerbelangrijkste is natuurlijk dat je kindje gezond is. Maar soms is het wel leuk (of handig) om te weten of het een jongen of meisje is. Denk bijvoorbeeld aan het inrichten van de babykamer of bij de inkoop van de kleding garderobe.

Geslachtsbepaling met behulp van een echo

De meest voorkomende en betrouwbare manier om te achterhalen wat het geslacht van je baby is, is het gebruik van een echo apparaat. Er wordt vaak gewacht tot de 20 weken echo. Deze wordt vergoed door de zorgverzekeraar. Dit is alleen wel een medische echo waarbij gekeken wordt of er structurele afwijkingen gevonden worden bij je baby. Denk aan een open ruggetje, hartafwijkingen en meer. De echoscopiste zal aan het begin van de afspraak vragen of jullie het geslacht willen weten. Wanneer je dit niet wilt, zal ze het je niet vertellen en het geslacht proberen uit beeld te houden. De geslachtsbepaling is echter geen officieel onderdeel van deze medische check. De echoscopiste zal dus, wanneer je baby op een dusdanige manier ligt waardoor het geslacht moeilijk te zien is, niet te lang stil kunnen blijven staan bij het achterhalen van het geslacht.

Geslachtsbepaling met echo vanaf wanneer?

Wil je niet afwachten tot de 20 weken echo? Dan kun je vanaf 16 weken zwangerschap een pretecho laten maken bij een pretecho centrum bij jou in de buurt. Vanaf 17 weken is het geslacht echt met zekerheid goed te zien op de echo. Bij sommige echo centra kun je al wel terecht met 14 weken. De kans bestaat dan wel dat je nog een keertje terug zal moeten gaan omdat het niet echt goed te zien is.

Nub theorie en de echo

Ben jij zo nieuwsgierig dat je eigenlijk niet kunt wachten? Dan kun je op basis van een vroege echo tussen de 12 en 14 weken al de NUB theorie toepassen. Je berekent/ voorspelt dan als het ware het geslacht. Wel met een aanzienlijke foutmarge, maar misschien toch leuk om te proberen. In het begin (vanaf 6 – 7 weken na de bevruchting) groeit er een bobbeltje (Nub in het engels) tussen de benen, dit is bij jongens en meisjes hetzelfde. Vanaf 11 weken zal dit bobbeltje zich ontwikkelen tot een penis of een clitoris. Vanaf dat moment kun je wanneer je goed naar het bobbeltje en de hoek ten opzichte van de ruggengraat kijkt, voorspellen wat het geslacht zal zijn. Is de hoek van de bobbel ten opzichte van de ruggengraat groter dan 30 graden? Dan wordt het waarschijnlijk een jongen. Ligt het dichter tegen de ruggengraat aan, dan is de kans groot dat je een meisje krijgt.

Geslachtsbepaling met echo: hoe betrouwbaar is het?

De geslachtsbepaling wordt uitgevoerd door de echoscopiste, mensenwerk dus. De kans is klein, maar toch komt het wel voor dat het geslacht niet goed bepaald wordt. De kans dat het verkeerd bepaald wordt is groter wanneer het op de echo een meisje lijkt te zijn. Het kan zijn dat het piemeltje verstopt lag, waardoor het kan zijn dat je bij een volgende echo (en heel soms bij de bevalling) nog voor een grote verrassing komt te staan. Wanneer de echoscopiste twijfelt over het geslacht, wordt het meestal ook niet verteld en wordt aangegeven dat ze het dus niet goed kan zien.

Geslachtsbepaling zonder echo: kan dat?

Er zijn een heleboel bakerpraatjes over het bepalen van het geslacht zonder echo. Zo zou je het met een naald en draad kunnen voorspellen, of aan de stand van de buik kunnen zien of het een jongen of een meisje wordt. Wanneer je naar voren draagt, zou het bijvoorbeeld een jongen zijn. Het zijn allemaal ongefundeerde theorieën, maar misschien vind jij het wel leuk!

De “meisjes” theorieën

Draag jij je buik in de breedte in plaats van naar voren? Heb je een hoge buik? Worden vooral je gezicht en je billen wat dikker? Heb je last van dunner wordend haar? Heb je last van huidproblemen zoals acne? Ben je in het eerste trimester veel misselijk? Dan is de kans groter volgens deze bakerpraatjes dat je een meisje krijgt.

De “jongens” theorieën 

Heb jij een volle dikke bos met haren. Draag jij je buik naar voren, heb je last van koude voeten of handen en schopt je baby vaak en hard tegen je ribben? Heb je veel last van hoofdpijn? Dan heb je een grotere kans op een jongen.

2018-11-21T20:46:19+01:00

Neem even een momentje..

Om onze privacy verklaring te lezen en kennis te nemen van de gegevens die wij van je opslaan. Klik op 'AVG Instellingen' om je eigen instellingen te beheren.

Privacy verklaring | Sluiten
AVG Instellingen